Besparen op water en middel

Gemagnetiseerd water kan problemen wegnemen

8 Juli 2015 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Het lijkt toveren. Je laat water door een buis met magneten stromen en alle problemen zijn voorbij. Geen verzilting meer, minder drift, uniformere druppelgrootte en een betere opname door de bodem en plant. Maar, hocus pocus is het niet. Daar is importeur Piet Regnerus van Magliv zeker van. Het proces is wetenschappelijk bewezen, veelvuldig getest en visueel gemaakt. Ook in Nederland zijn grote voordelen te behalen.

Door het water langs een magneetveld te sturen verbetert de structuur

Magliv Corporation BV uit Marrum is importeur van het Amerikaanse Magnation systeem. Directeur Piet Regnerus testte de technologie uit op Nederlandse bodem voor een aantal verschillende toepassingen. Met zijn eigen agrarische achtergrond ziet Regnerus ook binnen deze sector grote voordelen. Voornamelijk op de veldspuit en bij het beregenen.

Het principe oogt heel simpel. Atomen of moleculen hebben een zwakke elektromagnetische kracht. Die wordt vanderwaalskrachten genoemd. Door het te verpompen gaat water ‘klonteren’ wanneer gewasbeschermingsmiddelen of andere stoffen zich aan watermoleculen proberen te hechten. Dit is slecht door de plant op te nemen via het blad, waardoor schade ontstaat. Bijvoorbeeld verbranding, door zilt water. Door het water langs een magneetveld te sturen – het Magnation apparaat – verbetert de structuur. Het systeem zorgt voor turbulentie in combinatie met een aantal krachtige magneten.

Eén van de grootste invloeden die het proces op beregeningswater heeft is het tegengaan van schade door verzilting. ‘Wereldwijd zijn veel problemen met verzilting. Dat realiseren we ons in Nederland niet altijd’, vertelt Regnerus. ‘Maar, ook in Nederland nemen de problemen toe. Een plant heeft ook zout nodig. Echter, omdat het zich in klonten aan watermoleculen hecht kunnen de plantcellen het niet opnemen. Na magnetiseren is dat wel het geval. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld ijzer, dat bij beregenen vanuit een bron voorkomt.’

Magliv is inmiddels een jaar actief met de techniek in ons land. In praktijktests bleek al snel dat gemagnetiseerd water van eigenschappen veranderd. Zo blijkt uit tests dat de tophoek van spuitdoppen gemiddeld met 5 tot 10 graden wordt vergroot, afhankelijk van de spuitdruk. Ook treed minder drift op, omdat de druppelgrootte uniformer is. Middelen hechten zich beter aan het water, waardoor bespaard kan worden op zowel het middel als een uitvloeier. Besparingen van 10 tot 30 procent zijn in de praktijk mogelijk, zo heeft het bedrijf inmiddels aangetoond.

Dit jaar wordt getest met een beregeningssysteem op een golfbaan en bij PSV in Eindhoven. Hieruit is tot nu toe gebleken dat 20 procent op water kan worden bespaard, om hetzelfde resultaat te bereiken t.o.v. traditioneel beregenen. In de praktijk levert dat een tijd- en brandstofbesparing op, omdat water in ons land meestal niet het probleem is. Een extra voordeel is dat het water sneller wordt opgenomen in de bodem.

Volgens Regnerus gaat het systeem 15 tot 20 jaar mee, afhankelijk van het gebruik. Groot voordeel is dat het onderhoudsvrij is. Een systeem voor op de veldspuit kost 4.500 tot 5.000 euro. Voor een beregeningshaspel is dat 10.000 euro. Je hebt dan echter twee apparaten nodig, op het haspel en het kanon. Dat heeft met het volume water te maken.

Dit jaar hoopt Magliv het systeem verder in de praktijk te kunnen testen, binnen de land- en tuinbouw. Dat geldt voor zowel de veldspuit als beregening. In Rusland werkt Bonduelle sinds dit jaar met het systeem op hun beregeningsinstallaties. Het blijkt dat minder problemen met zout optreden en minder water hoeft te worden gebruikt.


Het verschil tussen wel of geen gemagnetiseerd water links en rechts. De drift neemt af, door een uniformere druppelgrootte. Zout of ijzer in het water wordt door de plant en bodem beter opgenomen, net als het water zelf. Ook op de veldspuit is dat het geval.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Wouter 8 Maart 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/tech/artikel/10864636/Gemagnetiseerd-water-kan-problemen-wegnemen]Gemagnetiseerd water kan problemen wegnemen[/url]
Werkt ook bij mensen
Wouter 8 Maart 2017
Werkt ook bij mensen
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden