Machines vanaf kantoor managen

John Deere focust volledig op software en apps

23 Juli 2015 - Redactie Boerenbusiness

Eind juni introduceerde John Deere een stortvloed aan noviteiten tijdens een persconferentie in Oostenrijk. Naast nieuwe trekkers, werktuigen en maaidorsers komt elektronica prominent in beeld. De fabrikant gaat – na de Verenigde Staten – ook in Europa steeds meer technologie uitrollen om de akkerbouwer en loonwerker bij hun dagelijkse werkzaamheden te ondersteunen. Simpel gezegd kun je als eigenaar of manager vanuit kantoor altijd alles volgen. Alles praat met elkaar.

Met een uitgebreid software systeem is iedere machine straks mobiel

Maarliefst vier persberichten wijt John Deere aan haar FarmSight systeem. Vanaf volgend jaar wordt dit pakket aan software systemen en elektronica nog eens verder uitgebreid. Vooral met de toevoeging van (mobiele) software en meer interactie tussen machine en programma. Iedere nieuwe trekker, maaidorser of veldspuit die je met het ‘verbindingspakket’ aanschaft – beter bekend als de i-toevoeging – is straks helemaal mobiel.

De Amerikaanse fabrikant installeert op hun premium producten verschillende systemen die het voertuig op afstand volgen. Dat kan voor de dealer handig zijn, bij analyse van een probleem, maar is in de toekomst ook door derden te gebruiken. De nieuwste Isobus werktuigen kunnen ook draadloos worden uitgelezen, net als oudere machines met een apart systeem.

De gegevensoverdracht van machine naar pc noemt de fabrikant JDLink. Hieronder vallen het remote display access (waarbij live de bedieningsterminal is te zien), draadloze gegevensoverdracht en mobiele gegevensoverdracht. Die laatste is voor oudere machines bedoeld, die niet met het huidige CAN-systeem kunnen werken. Zo kun je in de software straks de spuitdruk, dosering en het tankniveau zien. Zowel actueel als historisch. Dat werkt ter controle en als bewaking voor de machine en het werk. Door in JDLink een geografische afbakening in te voeren krijg je automatisch melding wanneer een machine hierbuiten treed.

Geef je als klant toestemming aan John Deere, dan kan de dealer op afstand verbinding maken en foutcodes uitlezen. Ook kan de software op afstand worden bijgewerkt. Ook kunnen tips worden gegeven voor de afstelling of vragen gesteld en beantwoord.

Vicepresident Chris Wigger liet op de persconferentie weten dat John Deere de Europese gegevensbeschermingsrichtlijnen in actie neemt. Persoonlijke gegevens worden alleen voor het leveren van de dienst gebruikt. Inmiddels is het bedrijf begonnen aan de oprichting van een serverpark in Europa. Zo hoopt Deere dat de beveiliging en privacy niet in het geding komen.

Om op afstand als loonwerker, planner, boer of manager alles in de gaten te houden gebruikt Deere het Operations Center. Die zal binnenkort ook via de tablet en smartphone in app vorm beschikbaar zijn. Voor werknemers is er de MyJobs app. Met de taakbeheerapp worden alle zaken op en rondom het bedrijf geregeld. Dat is vooral op loonwerkers of grote akkerbouwers gericht. Zo wil Deere ook de facturering via het programma laten lopen. In de toekomst volgen een speciaal navigatiesysteem en buienradar.

Als boer kun je alle percelen en machines in het systeem zetten. Je kunt de actuele locatie zien, of waar je machines hebben gewerkt. Gegevens tot zestig dagen oud worden opgeslagen. Deere wil aan alle ingetekende percelen direct de gewassen, inputs en werkzaamheden aan koppelen. Naast eigen systemen kan het ook met die van andere fabrikanten overweg om te registreren waar welke job is uitgevoerd. Dat geldt ook voor GPS systemen van de concurrent. Deze gegevens zijn weer met de loonwerker of teeltbegeleider te delen.

In de praktijk hoopt John Deere zo een gesloten digitale kringloop te kunnen leveren. De loonwerker bemest het perceel met behulp van een NIR-sensor. Online zie je waar en hoeveel is bemest. Als teler kun je deze gegevens gebruiken om tijdens het seizoen bij te sturen. Vervolgens worden ook de oogstgegevens weer verwerkt.


Met de MyJobs app kun je als werknemer direct alle ingeplande werkzaamheden zien. De percelen zijn al ingetekend. De taken plus alle andere details worden vanaf kantoor ingevoerd.


In het Operations Center worden alle gegevens ingevoerd. Nu nog van John Deere, maar in de toekomst ook van steeds meer buitenstaanders. Deere wil gedurende het teeltseizoen alle gegevens verzamelen en digitaal opslaan. Bijvoorbeeld een opbrengstkaart.


John Deere werkt nog aan een speciale 'trekker TomTom'. Een navigatiesysteem voor je voertuigen. Alle percelen staan hier ook in, net als beperkingen op de weg. Verder kun je zien waar je collega's werken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Mechanisatie

Omzet trekkerfabrikanten koelt af na topjaren

Nieuws Agribusiness

Recordwinst voor John Deere, 2024 minder positief

Nieuws Agribusiness

Reiken de bomen van John Deere tot aan de hemel?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden