Europa en Amerika in een dip

Groei in trekkerverkoop komt uit Azië

29 Juli 2015 - Redactie Boerenbusiness

De wereldwijde vraag naar landbouwtrekkers zit duidelijk in een mineurstemming. In het eerste halfjaar van 2015 werden 17 procent minder nieuwe trekkers geregistreerd met meer dan 30 pk. Na vier topjaren houdt iedereen zijn hand op de knip. Vooral in Amerika en Europa is dat het geval, maar bijvoorbeeld ook in India. Rusland is het absolute dieptepunt. Groei is er in Azië. Vooral China heeft veel impact op de cijfers.

17

procent

minder trekkers verkocht in de eerste helft 2015

De wereldwijde daling in de trekkerverkoop bedraagt 17 procent tussen januari en juni. Dat stelt de Europese brancheorganisatie voor machinebouwers; Cema. Worden echter de cijfers van China meegerekend, dan bedraagt die daling slechts 3 procent. Maar, Cema twijfelt aan de betrouwbaarheid van de door de overheid gepubliceerde verkoopcijfers. Ook Korea en Japan laten een groei in de verkoop zien. Aan de top staat Turkije, met 24 procent meer geregistreerde trekkers.

Naar vier goede jaren zitten boeren wereldwijd niet langer op een nieuwe trekker te wachten. De prijs voor gebruikt materieel is interessant, er is voldoende geïnvesteerd en er is minder geld beschikbaar. Zo schetst Cema de situatie.

China is wereldwijd de grootste afnemer van nieuwe tractoren. Tijdens de eerste helft van dit jaar werden 376.000 nieuwe trekker geregistreerd met 30 pk of meer vermogen. Een stijging van 23 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2014. Vooral de klasse 100 tot 180 pk wordt goed verkocht. In het eerste kwartaal van dit jaar werden 17.000 nieuwe trekkers in deze klasse geregistreerd volgens Cema. Vorig jaar waren dat er 12.000. Wordt gekeken naar de totale markt – dus ook trekkers kleiner dan 30 pk – dan zijn de kaarten anders geschud. De totale verkoop komt uit op 1 miljoen trekkers. 7 procent minder dan in 2014. Echter, aan de overheidscijfers wordt getwijfeld.

De Verenigde Staten en Canada laten juist een tegenovergesteld patroon zien. Daar daalt de verkoop van grote trekkers juist. Hobbyboeren hebben meer te besteden en kopen liever een nieuw klein trekkertje. Daarnaast hebben professionele bedrijven al flink geïnvesteerd. In de VS daalde de verkoop dit halfjaar met 18 procent, bovenop een daling van 18 procent in 2014. Er wordt hier gesproken over het segment 100 pk plus. In Canada is de verkoopdaling met 16 procent iets kleiner.

Europa laat ruwweg hetzelfde beeld zien als op de wereldmarkt. Per land zijn grote verschillen merkbaar. De zwakke markten als Griekenland, Portugal en de Baltische Staten laten iets positievere signalen horen. Zwitserland, Tsjechië en Roemenië behouden hun sterke positie. De algehele verkoop in West Europa daalde met 10 procent in het afgelopen halfjaar. Die in Centraal Europa bleef gelijk of daalde licht.

In West Europa zijn het Frankrijk en Duitsland die de kar trekken. De landen zijn samen goed voor 40 procent van alle trekkerverkopen. Beide markten laten een daling zien, die naar verwachting in de tweede helft van het jaar aanhoudt. Vooral in Frankrijk zal dat het geval zijn. Groot-Brittannië stond vorig jaar nog stevig, maar valt nu ook terug.

Zowel de vraag naar binnen- en buitenlandse trekkers daalde in Rusland met 44%

Vorige week werden al cijfers bekend gemaakt over de trekkerexport naar Rusland. De verkoop kelderde daar met 44 procent, nadat deze vorig jaar nog in stad werd gehouden. In de eerste zes maanden van 2015 werden slechts 12.000 nieuwe trekkers geregistreerd. Dat is voor zowel binnen- als buitenlandse merken het geval.

Cema verwacht niet dat de tweede helft van het jaar wereldwijd verbetering zal gaan brengen. De koers blijft negatief. De wereldmarkt voor akkerbouwgewassen laat iets positievere geluiden hoor voor wat betreft prijzen maar, dit wordt gecompenseerd door een lagere opbrengst bij akkerbouwgewassen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden