In korrelmaïs

Nieuwe generatie apps kan opbrengst voorspellen

23 September 2015 - Redactie Boerenbusiness

Je smartphone tevoorschijn halen, app opstarten, foto van het gewas nemen en direct zien hoeveel kilo je gaat oogsten. Wie wil dat nu niet? Sinds het gebruik van apps en drones in de agrarische sector is dat de droom van vele. Als het aan de universiteit van Kansas en dronebedrijf Precision Hawk ligt wordt dat binnenkort werkelijkheid. Het werkt aan een app die de opbrengst van korrelmaïs direct berekent met behulp van luchtfoto's.

Met behulp van een algoritme worden luchtfoto's geanalyseerd en de opbrengst voorspeld

Deze maand zijn Precision Hawk, een bedrijf dat UAV (drone) technologie ontwikkelt en de staatsuniversiteit van Kansas een samenwerkingsverband aangegaan. Samen willen ze in vier jaar tijd nieuwe technieken ontwikkelen die in de praktijk toepasbaar zijn. Eén van hun speerpunten op dit moment is het meten van opbrengst in korrelmaïs.

Met hun drones fotografeert Precision Hawk veel percelen vanaf de lucht. Een 'app' (vat dit ruim op, marketing alert) moet deze beelden om gaan zetten in een kaart die direct laat zien waar hoeveel geoogst kan gaan worden. De volgende stap is dat het programma ook aangeeft wat het probleem is wanneer de opbrengst achterblijft en wat de gewaspotentie bedraagt.

Volgens Ignacio Ciampitti, professor agronomie aan de Kansas universiteit, is het niet langer de vraag of betrouwbare data kan worden verzameld. Het is de vraag hoe we dit om kunnen zetten in bruikbare informatie die wetenschappelijk correct is. Het samenwerkingsverband moet daar antwoord op geven en met tools komen voor agronomen en telers. Op dit moment zijn onderzoekers aan het uitzoeken welke camera’s en sensoren het beste werken voor het verzamelen van uitgangsmateriaal.

Voor het omzetten van een foto in betrouwbare opbrengstdata zijn rekenregels nodig. Precision Hawk werkt daar al langer aan en heeft een eigen ‘app store’ opgericht. Die staat vol met dergelijke software. Het gaat om verschillende algoritmes die onderzoekers kunnen gebruiken om bijvoorbeeld de uniformiteit van een gewas te bepalen, het aantal planten of de gewasgezondheid. Deze algoritmes zijn het hart van ieder systeem. Dronebestuurders kunnen zelf apps downloaden en deze inzetten om hun vergaarde data mee te analyseren. De opbrengstmeting app van de universiteit en Precision Hawk is één van de voorbeelden.

Onderzoeker Ciampitti verwacht dat de techniek die nu voor korrelmaïs gebruikt wordt straks ook voor sojabonen en sorghum kan worden toegepast. Wanneer in een vroeg stadium de opbrengst kan worden voorspeld is het voor de teler mogelijk nog in het groeiseizoen bij te sturen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden