Prijsafspraken Agco trekkers

Razzia bij Baywa om vermeend trekker kartel

2 Februari 2016 - Redactie Boerenbusiness

Dinsdag 26 januari deed het Bundeskartellamt een inval bij agrogigant BayWa in München. De mechanisatietak wordt ervan verdacht betrokken te zijn bij illegale prijsafspraken voor wat betreft de verkoop en service van met name trekkers.

3000

trekkers

van Fendt verkoopt BayWa per jaar

Medewerkers van BayWa's landbouwmechanisatietak worden er van verdacht illegale prijsafspraken te hebben gemaakt bij de verkoop van trekkers en het onderhoud hiervan. Volgens bronnen zou het om alle verkochte trekkers van het bedrijf gaan. BayWa verkoopt de Agco-merken Fendt, Challenger en Massey Ferguson. In topjaar 2013 verkocht het maarliefst 3.000 trekkers van alleen al Fendt.

BayWa maakte bekend dat het niet als enige voor het gerechthof wordt gedaagd. Ook andere bedrijven in de branche zouden onderzocht worden door de Duitse mededingingsautoriteit. Wie dat zijn is niet bekend. John Deere liet tegenover Reuters weten dat zij in ieder geval niet gecontroleerd zijn.

Klaus Jozef Lutz, CEO van BayWa Ag, laat in een persbericht weten volle medewerking te verschaffen. ‘Als er misstappen zijn begaan in het verleden dan worden deze personen geheel verantwoordelijk gehouden. Een intern onderzoek, dat BayWa vorig jaar uitvoerde, leverde geeen bewijs op dat er inderdaad kartelafspraken zijn gemaakt bij de verkoop van landbouwmachines.’

In maart 2015 deed werd ook al een inval gedaan bij BayWa

In maart 2015 deed de Duitse autoriteit al een inval bij BayWa, alsmede bij enkele andere toeleveranciers. Toen was het ze te doen om prijsafspraken bij de verkoop van gewasbeschermingsmiddelen. Bewijs voor het vermeende kartel werd niet bij BayWa gevonden.

BayWa (Bayerische Warenvermittlung) heeft vestigingen in veertien landen, waaronder Nederland. De bedrijfstakken zijn in drieën opgesplitst: Machine verkoop en verkoop van fruit, verkoop van bouwmaterialen (bouwmarkten) en energie. Met 45 procent van de omzet heeft landbouw het meest te zeggen. Naast de machineverkoop handelt het ook in zaaizaden, kunstmest, GBM’s en slaat het ook graan op.

In 2013 verkreeg BayWa een minderheidsbelang van 49 procent in mechanisatiebedrijf Agrimec, een onderdeel van Agrifirm. Hieronder valt de zuidelijke Fendt importeur - en MF dealer - Abemec. Eind 2015 werd bekend dat de Duitsers voor honderd procent eigenaar werden. Naast Fendt, Challenger en MF verkoopt BayWa vanuit Duitsland onder andere ook Pöttinger en Horsch.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden