Verlies Europa beperkt

John Deere nog niet uit dalende achtbaan

23 Februari 2016

John Deere blijft voorlopig in een neerwaartse spiraal met haar verkopen wereldwijd. Het eerste financiële kwartaal werd afgesloten met een nettowinst van ruim 254 miljoen dollar. Vorig jaar was dat nog bijna 387 miljoen dollar. De verkoop nam wereldwijd met 13 procent af.

Deere merkt duidelijk dat de investeringsbereidheid flink afneemt in Noord Amerika en Europa. Maar, ook in andere werelddelen wordt minder verkocht. Voor 2016 blijft ’s werelds grootste machinefabrikant een negatief vooruitzicht houden. Maar, CEO Samuel Allen is tevreden met de maatregelen die zijn genomen om het verlies in te dammen.

13

procent

nam de omzet in het eerste financiële kwartaal af

In het eerste financiële kwartaal – dat eindigde op 31 januari – werd een nettowinst van 254,4 miljoen dollar geboekt. Dat was in dezelfde periode in 2015 nog 386,8 miljoen dollar. Wereldwijd nam de omzet uit verkopen met 13 procent af. Van 6,38 naar 5,52 miljard dollar.

Volgens CEO Allen is die sterke daling te danken aan het feit dat het zowel in de agrarische als grondverzetsector slecht gaat. ‘Desondanks bleven alle onderdelen van Deere winstgevend door eerder genomen acties in het snijden van de kosten’, legt hij uit. ‘Voor heel 2016 verwachten we een verdere daling maar, het bedrijfsresultaat lijdt daar minder onder dan bij vorige crisissen het geval was.’

In de Verenigde Staten en Canada is de daling in verkopen het grootst. Die ging met 18 procent onderuit. Op de overige continenten is dat 9 procent. Echter, hier heeft een ongunstige koers van de dollar wel grote uitwerking. De ‘equipment operations’ tak zag haar operationele winst afnemen van 414 naar 214 miljoen dollar in het eerste kwartaal. 144 miljoen is afkomstig uit de agrarische tak. Vorig jaar was dat 268 miljoen. Met 23 procent daalde de bosbouw en grondverzet branche het hardst.

Voor het financiële jaar 2016 verwacht Deere een daling van 10 procent in de verkoop van agrarische machines. Dat is vooral dankzij minder verkopen in de VS en Canada, die naar verwachting met 15 tot 20 procent afnemen. In de EU28 wordt een daling van 5 procent verwacht. Voor Zuid-Amerika is dat 10 tot 15 procent. In Azië is de verwachtte daling het kleinste.

Ondanks het mindere resultaat blijft het merk als enige vertegenwoordigd in top 50 van meest bewonderde bedrijven, die Fortune Magazine jaarlijks publiceert. Deere staat op een 46ste plek. Daarmee is het wel zes plaatsen gedaald. De enige andere machinefabrikant in de lijst is Caterpillar. Apple staat op één.

Foto: © Christian Bertrand / Shutterstock.com

Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Jaarcijfers

Machinebouwers stapelen record op record

Nieuws Trekkerverkoop

Grote 3 vechten om de trekkermarkt

Nieuws Beurs

Koers John Deere lift mee op granenrally

Nieuws Oorlog

McCain zet streep door nieuwe fabriek in Rusland

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief