Inclusief maken van strooikaart

Ook Delphy biedt akkerbouwers scanservice

11 Maart 2016 - Redactie Boerenbusiness

Na twee proefjaren en meerdere jaren ervaring start Delphy – voorheen bekend als DLV Plant – dit jaar met het aanbieden van ‘De Digitale Bodemspiegel’. Vanuit de lucht wordt het perceel en gewas in beeld gebracht. Vervolgens kan actie worden ondernomen.

De afgelopen drie jaar heeft Delphy samen met akkerbouwers ervaring opgedaan in het interpreteren van spectraalbeelden en het analyseren van de gewasgroei. Daarvoor heeft het twee jaar samengewerkt met een partij die over de benodigde technologie beschikt. Met behulp van een vliegtuig kan – tegen relatief lage kosten – een diversiteit aan beelden worden gemaakt. De Digitale Bodemspiegel levert kleurenfoto’s, beelden van de biomassa, stikstofopname en een warmtebeeld op.

We houden het perceel een spiegel voor van de bodem

‘We hebben het Bodemspiegel genoemd omdat we de perceelsbeelden een spiegel willen voorhouden met het beeld van de bodem’, legt Delphy’s precisielandbouwspecialist Herman Krebbers uit. ‘Veel problemen zijn namelijk afkomstig vanuit de bodem. Zie de luchtbeelden als een extra oog. Een aanvulling op het advies dat Delphy nu biedt. Het moet ons advies aan de akkerbouwer verbeteren.’

Delphy verstuurt de beelden als afbeelding naar haar deelnemers, zodat geen speciale software vereist is. Ook is het mogelijk om de beelden om te zetten in zonekaarten of strooikaarten. ‘We kunnen de beelden naast afbeelding ook in een KML-bestand aanleveren’, zegt Krebbers. ‘Je kunt deze in je smartphone of tablet inladen om hem bij de navigatie te gebruiken. Je kunt dan in het perceel gericht bodem- of gewasmonsters nemen. Een derde optie is het CSV-bestand. Met behulp van software als SMS of Farmworks kun je dan taakkaarten genereren.

Voor wie niet over deze software beschikt maar wel de machines heeft om plaatsspecifiek te strooien of spuiten neemt Delphy het maken van taakkaarten op zich. Met de gebruiker wordt dan overlegd hoe deze vorm krijgt. Bijvoorbeeld voor de kunstmeststrooier of het strooien van compost.

Om een goed beeld te krijgen scant Delphy de percelen vijf keer in het seizoen. Voor één perceel van maximaal 20 hectare kost dat 450 euro ofwel 90 euro per vliegronde. Voor een tweede perceel rekent het bedrijf 200 euro extra. Je beschikt dan over alle gemaakte beelden. Het maken van taakkaarten staat daar los van. Krebbers schat in dat dit tussen de 50 en 100 euro per kaart kost. ‘Moeten we de gegevens verder analyseren en onderzoeken dan kost dat uiteraard wel de nodige uren.’

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden