Fendt, Claas en New Holland dealers

Agravis en RWZ onderzocht om vermeend trekkerkartel

15 Maart 2016

Eind januari werd de Duitse machinesector opgeschud door een inval van het Bundeskartellamt bij BayWa in München. Bij de presentatie van de jaarcijfers door Agravis – op 10 maart – maakte CEO Clemens Große Frie bekend dat ook collega dealers Agravis en RWZ door de kartelwaakhond onder de loep zijn genomen. Dat schrijft Profi.

Een dag nadat de Duitse kartelwaakhond bij Baywa binnenviel kreeg ook Agravis – op 27 januari – met een bezoek te maken, vertelde Große Frie. De overheidsdienst verdenkt Agravis ervan geheime prijsafspraken te hebben gemaakt op nieuwe trekkers en werkplaatstarieven. Ook de gang van zaken bij RWZ (Raiffeisen Waren-Zentrale Rhein-Main) wordt onderzocht, zo laat hij weten. Beide bedrijven zijn dealer van Fendt en Claas.

De CEO steekt zijn hand niet voor alle werknemers in het vuur

Afgelopen voorjaar werd bij Agravis ook al een inval gedaan. Toen ging het om kartelvorming bij de verkoop van gewasbeschermingsmiddelen. Een uitspraak is nog niet geweest. Sindsdien zijn de werknemers volgens Große Frie werd getraind in het omgaan met de instanties. Maar, zo benadrukt hij, niet omdat het bedrijf schuldig is. De CEO durft echter niet voor de onschuld van al zijn 6.300 werknemers een hand in het vuur te steken. Agravis werkt naar eigen zeggen volledig mee aan alle onderzoeken, wat een eventueel boetebedrag ook flink doet verlagen. Volgens de voorman is het de strategie van de kartelwaakhond om hun focus op agrarische coöperaties te richten.

Tijdens de persconferentie werd ook bekend gemaakt dat Agravis over 2015 een omzet van 6,94 miljard euro heeft neergezet. Een teruggang van 5 procent ten opzichte van 2014. De nettowinst komt uit op 45,1 miljoen euro. Een stijging van 10 procent.

Regenradar
Powered by Agroweer
Grote 3 vechten om de trekkermarkt

Nieuws Trekkerverkoop

Grote 3 vechten om de trekkermarkt

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief