Overname Great Plains

Kubota verstevigt grip op landbouwwereld

18 Mei 2016 - Niels van der Boom

De overname van het Amerikaanse machinemerk Great Plains kwam als een donderslag bij heldere hemel. Na overname van Kverneland - in 2012 - gaat Kubota nu ook voor de Noord-Amerikaanse machinesector. Naast een Amerikaanse fabriek is het bedrijf ook in Europa actief. Een samenwerking met Kverneland is onvermijdelijk.

Great Plains bestaat 40 jaar in 2016. Het heeft haar hoofdkantoor in Salina, Kansas. Het familiebedrijf is opgedeeld in vijf onderdelen. Naast een Amerikaanse landbouwdivisie telt het een fabriek voor tuin en park machines (Land Pride), een eigen financieringsmaatschappij, transportbedrijf en een internationale landbouwtak met een machinefabriek in Engeland.

Great Plains probeert sinds 2010 voet aan wal in Europa te krijgen

Great Plains was jarenlang alleen in thuisland Amerika bekend, tot het in 2010 de Engelse grondbewerkings- en zaaimachine specialist Simba uit Sleaford, Lincolnshire overnam. Sindsdien proberen de Engelsen, onder Amerikaanse vlag, ook elders in Europa voet aan wal te krijgen. Dat lukt echter maar mondjesmaat. In Oost-Europa verkoopt Great Plains ook eigen machines.

In 2012 zette het Japanse Kubota zich in Europa goed op de kaart door het Noorse Kverneland over te nemen. Vier jaar later volgt wederom een overname, binnen hetzelfde segment: grondbewerkingsmachines en zaaimachines. Dai Watanabe, CEO van Kverneland, gaf na publicatie van het persbericht direct aan dat het met hun kersverse zusterbedrijf intensief zal samenwerken waar dat mogelijk is.

Afgezien van Kubota kleurige Kverneland werktuigen op demonstraties en beurzen hebben we in West-Europa nog weinig gezien van de nieuwe eigenaar. Het bedrijf is druk bezig haar trekkerproductie in Frankrijk te optimaliseren en uit te bouwen. In Nederland begint een serieus agrarisch dealernetwerk dit jaar vorm te krijgen. Daarvoor zal nog tegen menig heilig huisje moeten worden getrapt, wanneer Kverneland en Kubota als één naam naar voren treden. Op het gebied van technologie zal het Engelse Great Plains weinig kunnen toevoegen aan het toch al complete pakket machines van Kverneland. Hooguit op het vlak van minimale grondbewerking. Het is Kubota vooral te doen om de tuin en park divisie, waarmee het al samenwerkte, en een opening in de Amerikaanse machinesector.

Kubota heeft in Europa al een compleet pakket machines.

Kubota groeit in Europa vooral gestaag en degelijk, zoals je van een Japans bedrijf verwacht. Het roer wordt niet direct omgegooid. Toch heeft het bedrijf de ingrediënten in handen om de bestaande grootmachten flink op te schudden. Het is voor ons moeilijk te bevatten welke (financiële) omvang sommige fabrikanten in Azië hebben, terwijl wij ze afstempelen als een budget alternatief. Met de Aziatische impact op de auto-industrie in het achterhoofd is het de verwachting dat we nog veel meer gaan horen van deze oranje reus.

Dat leidt direct tot de vraag: Wat is de volgende overnamekandidaat van Kubota? Met Kverneland en een eigen trekkerdivisie heeft het in Europa weinig te wensen over. Hooguit een GPS-specialist, die zijn dun gezaaid, oogstmachinefabrikant of bedrijf uit de transportsector. In Calais, waar Kubota landbouwtrekkers bouwt, zal de meeste verandering plaatsvinden. Bijvoorbeeld met een uitbreiding in het gamma zwaardere trekkers. Nu is het zwaarste model 170 pk. Verdere overnames zullen dus waarschijnlijk eerder uit Noord Amerika komen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden