Voorkeursbehandeling

Claas wordt Russisch en krijgt toegang tot megamarkt

29 Juni 2016 - Redactie Boerenbusiness - 3 reacties

Bescherming van de binnenlandse markt en lokale fabrikanten is de Rusland niet vreemd. Zo ook voor de verkoop van maaidorsers. Westerse fabrikanten moeten hele toeren uithalen om machines in te voeren. Claas is het gelukt officieel als Russische fabrikant erkend te worden. Dat biedt perspectief.

Sinds 2005 heeft Claas een eigen fabriek in Krasnodar, Zuid-Rusland, tegen de Zwarte Zee aan. De fabriek staat in het hart van een van de belangrijkste graanregio’s. Daarom worden er louter maaidorsers gebouwd. De fabriek heeft een maximale capaciteit van duizend machines per jaar. Omdat Claas zich inzet voor de lokale economie en haar productie uit wil breiden heeft het van de Russische Federatie het predicaat lokale producent ontvangen.

Combines kunnen alleen als onderdelen worden ingevoerd

Voor de verkoop is het van groot belang dat Claas als ‘eigen’ wordt erkent. Rusland beschermt namelijk haar eigen maaidorserproductie met protectionistische maatregelen. Grootste binnenlandse fabrikant is Rostselmash. Die boert daardoor goed, maar niet iedere boer in het land wil met zo’n machine werken. Fabrikanten als John Deere en New Holland – en voorheen ook Claas – importeren hun machines daarom onder de noemer reserve onderdelen. Dit houdt in dat de machines volledig gedemonteerd moeten worden en ter plekke opgebouwd. Omslachtig en duur.

Vorig jaar november werd al een intentieverklaring ondertekend door Claas en de Russen, op de Agritechnica. Op 17 juni volgt dan het officiële contract. Het Duitse bedrijf ontvangt het predicaat niet zomaar. Daarvoor investeert het flink in haar fabriek. Vorig jaar oktober werd begonnen met een forse uitbreiding. Het complex wordt daarmee negenmaal groter dan voorheen. De kosten: 120 miljoen euro. Wanneer de fabriek straks klaar is meet hij 4,5 hectare en kunnen er tot 2.500 machines per jaar worden gebouwd. Naast combines rollen straks ook trekkers van de band in Krasnodar.

Claas is sinds 1992 actief in Rusland. Toen nog alleen met de verkoop van gebruikte machines. In 2005 startte het als eerste Westerse machinefabrikant met de bouw van een fabriek in Rusland. Lothar Kriszun, voorzitter van de raad van bestuur bij Claas, ziet grote mogelijkheden voor het merk uit Harsewinkel. Zo ligt 50 miljoen hectare landbouwgrond braak. Voldoende perspectief voor bedrijfsuitbreiding.

De vraag is nu of de Russische klanten graag een Russische Claas op hun erf hebben staan. Rostselmash heeft de lokale markt stevig in handen en biedt hun machines zeer scherp aan. Bovendien zijn ze ambitieus. De producten worden steeds beter en ook het Westen behoort nu tot de mogelijkheden. Zo is er een Duitse importeur en worden de machines in Noord-Amerika afgezet onder hun eigen Versatile-merknaam. De vraag is nu of – in de toekomst – de machines voor West-Europa ook in het goedkope Rusland van de band zullen rollen. De fabrikant benadrukt zelf dat de productiefaciliteiten niet onderdoen voor die in West-Europa.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Eric 29 Juni 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/tech/artikel/10870441/Claas-wordt-Russisch-en-krijgt-toegang-tot-megamarkt]Claas wordt Russisch en krijgt toegang tot megamarkt[/url]
Hier kan Nederland nog veel van leren Wanneer worden de nederlandse ondernemers eens op handen gedragen door de overheid We worden alleen overdondert door heel veel regeltjes en eisen maar een fatsoenlijke prijs daar kunnen we naar fluiten !
Jan 30 Juni 2016
taalfouten ... erkenD... maar toch goed nieuws voor Claas
ijsselmeerklei 30 Juni 2016
Vroeger werden deze onderdelen dus in Duitsland gemaakt en bleef een groot deel van de winst + belasting dus in Duitsland + EU. Toen kwamen er allerlei handelsbelemmeringen en nu worden de machines in Rusland gemaakt. Weg werkgelegenheid + winst + belastingen. En mochten de grenzen weer een keer opengaan dan kunnen de Russische claas combines waarschijnlijk qua prijs goed meekomen met de Duitse.
LEO 30 Juni 2016
ijsselmeerklei schreef:
Vroeger werden deze onderdelen dus in Duitsland gemaakt en bleef een groot deel van de winst + belasting dus in Duitsland + EU. Toen kwamen er allerlei handelsbelemmeringen en nu worden de machines in Rusland gemaakt. Weg werkgelegenheid + winst + belastingen. En mochten de grenzen weer een keer opengaan dan kunnen de Russische claas combines waarschijnlijk qua prijs goed meekomen met de Duitse.


en IJsselmeerklei heeft ook nog nooit een chinees of amerikaans product gekocht.
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden