Discussie bij verzekering

Hagelschade richt ravage aan op zonnepanelen

20 Juli 2016 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

De zware hagelbuien die op 23 juni flink huishielden in Oost-Brabant en Noord-Limburg hebben ervoor gezorgd dat alle zonnepanelen in het getroffen gebied te maken hebben met kapotte zonnecellen. Zelfs wanneer op het oog geen schade is te ontdekken zijn er intern cellen kapot. Dat concludeert Solar Tester uit eigen onderzoek.

Aan het blote oog is lang niet altijd te zien dat zonnepanelen door hagel zijn beschadigd. Toch is er volgens Solar Tester, een mobiel testlab, in alle panelen schade te ontdekken. Dat verteld oprichter Elbert-Jan Achterberg tegen Solar Magazine. Het bedrijf doet zelf onderzoek naar panelen in het getroffen gebied. Dagelijks worden ze gebeld met vragen over schade en de gevolgen.

Alle zonnepanelen zijn beschadigd

Veel zonnepanelen hebben te maken met glasschade. Echter, praktijktests wijzen uit dat alle panelen met onzichtbare schade te maken hebben. Hiervoor heerst onzekerheid omdat onduidelijk is of verzekeraars deze schade willen vergoeden.

Volgens Achterberg zijn de panelen niet ontworpen om dergelijke hagelstenen te doorstaan. ‘Bij de typecertificering wordt wel een hageltest gedaan. De ijsballetjes zijn dan 25mm in doorsnede, terwijl de hagelbuien van 23 juni stenen met zich meebrachten die meer dan het dubbele in omvang zijn. De impact is daarmee twintig tot dertig keer groter. Het glas geeft de klap door aan de cellen, waardoor deze direct versplinteren.’

Afgelopen jaar deed het bedrijf onderzoek in België naar verhagelde zonnepanelen. De verzekeraar stelde toen echter niet bewezen dat de schade door hagel is ontstaan. Die discussie is nog steeds niet afgerond. Panelen worden voor installatie namelijk niet getest, waardoor het voor de eigenaar niet te bewijzen is. Kan door middel van onderzoek aannemelijk worden gemaakt dat schade door hagel is ontstaan, dan zullen Nederlandse verzekeraars niet moeilijk doen, zo laten ze aan het magazine weten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Peter Segaar 20 Juli 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/tech/artikel/10870791/Hagelschade-richt-ravage-aan-op-zonnepanelen]Hagelschade richt ravage aan op zonnepanelen[/url]
Het persbericht van Solar Tester was al eerder verspreid. Zeer uitgebreide documentatie aan hagelschade aan zonnepanelen heb ik reeds vanaf de 24e juni verzameld en toegelicht, voordat genoemd persbericht was gepubliceerd.

http://www.polderpv.nl/zonne_energie_bloopers.htm#oeps_hagelballen

Interview met nadere details n.a.v. het persbericht:

http://www.polderpv.nl/nieuws_PV134.htm#15juli2016_hagelschade_zonnepanelen_cf_SolarTester
jasperpotters 16 Mei 2017
De nieuwe generatie zonnepanelen van glas glas zijn beter bestand tegen hagel.Uiteraard kan het frontglas ook sneuvelen, maar daar zit het probleem niet want valt vaak onder verzekering. Probleem is juist wanneer het frontlglas niet sneuvelt en de cellen wel beschadigen. Glas-glas zonnepanelen hebben een zogenoemde ‘neutrale zone’, het middelpunt van het zonnepaneel. In deze zone ondervinden zonnecellen de minste druk. En hierdoor kunnen er geen microcracks ontstaan. Daarnaast heb je verschillende hagelklassen voor panelen ( dit is wel frontglas)
Hagelklasse 4 is het beste en beter bestand tegen hagel.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden