Techniek breekt door

Smartphone instrument om plantgebrek op te sporen

5 Augustus 2016 - Redactie Boerenbusiness

Agrarische ondernemers en teeltadviseurs kunnen in de nabije toekomst hun smartphone gebruiken om gebreksziekten in gewassen op te sporen. De eerste signalen en apps daarvoor bereiken nu de markt. Dit schrijven wetenschappers in de Plant nutrition courier.

Met het blote oog lijkt een plant vaak kerngezond, terwijl onder de huid een groeiend tekort van essentiële voedingsstoffen zich opbouwt. Deze gebreksziekten veroorzaken schade voor dit waarneembaar is. Op dit moment is het alleen met een dure fluorescentiemeter in een vroegtijdig stadium te ontdekken. Binnenkort moeten smartphones en tablets daar echter verandering in gaan brengen.

Een smartphone kan ontdekken wat de plant mankeert voor het waarneembaar is

Volgens onderzoek van het blad gaat de ontwikkeling van sensoren en geavanceerde apps zeer snel. Sensoren kunnen constant de voedingstoestand en vochtgehalte van de bodem meten. Nu worden smartphones alleen nog ingezet om telers een waarschuwing te geven. Het signaal van de sensor wordt omgezet in een berichtje. Hier liggen mogelijkheden.

Wetenschappers onderzoeken de mogelijkheden om met een smartphonecamera de voedingstoestand van het gewas te bepalen. Het gaat dan voornamelijk om het meten van bladgroen in het blad. De hoeveelheid bladgroen is een goede maat voor de stikstofvoorziening van het gewas. Dit kan nu al met chlorofylmeters echter, deze zijn eveneens prijzig. Uit tests blijkt dat met geavanceerde beeldbeoordeling een smartphone vrijwel exact hetzelfde resultaat kan behalen met dezelfde graad van accuratesse.

Ook zijn er onderzoeken gaande die trachten de fosfaattoestand van de bodem te meten – voor het analyseren van de bodemvruchtbaarheid – met behulp van een smartphone. Een boer (of AID-controleur) kan dan ter plekke binnen seconden vaststellen of er een gebrek aan meststoffen is. Zo kan worden geanticipeerd voor je met het blote oog de gevolgen ziet.

Apps die nu al op de markt zijn voor dergelijke taken zijn schaars. Simpele apps kunnen een redelijk beeld van de vegetatieindex bepalen. HZPC werkt samen met Solentum om een app te ontwikkelen, de Solgrader, waarmee proefrooimonsters kunnen worden beoordeeld door er een foto van te maken met je smartphone.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden