Staay Food Group

Dronten krijgt zijn eigen verticale slafabriek

8 Maart 2017 - Redactie Boerenbusiness - 8 reacties

Staay Food Group bouwt voor dochteronderneming Fresh Care Convenience een gigantisch nieuw bedrijfspand in Dronten. Onderdeel van het nieuwbouwproject is de 'city farm'. In speciale klimaatkamers wordt sla geteeld voor de groentesnijderij.

Met de slafabriek is een investering van 8 miljoen euro gemoeid. Het 30.000 vierkante meter grote pand van Fresh Care Convenience staat inmiddels al overeind in Dronten. In juli wordt gestart met de bouw van de slafabriek, schrijft het Financieel Dagblad.

4

weken

kost het telen van een krop sla

In verticale stellages - negen verdiepingen hoog - wordt sla geteeld op cocospluggen in water. Ledverlichting zorgt voor de groei van de kroppen rode sla, rucola en krulsla. In vier weken tijd kan een krop van 150 tot 200 gram worden gekweekt. Dat duurt met gangbare teeltmethode tien tot veertien weken. De eerste oogst vind dit jaar nog plaats.

De slafabriek is nog een proefopstelling, die in totaal 1000 vierkante meter meet. Goed voor 300 ton sla op jaarbasis. In totaal heeft Staay 32 hectare grond in Dronten aangekocht. Toekomstplannen voor een productie van 1.000 ton sla liggen namelijk al op tafel. Het aantal werknemers stijgt door de uitbreiding van 350 tot 500 mensen.

De groente wordt verwerkt in maaltijdsalades die het bedrijf aan supermarktketens in Duitsland verkoopt. De kostprijs van een krop sla uit de slafabriek ligt wel tweemaal zo hoog ten opzichte van een gangbare krop. Volgens Staay zijn consumenten echter bereid dat bedrag neer te tellen omdat de sla veilig en efficiënt is geproduceerd.

Grote kans dat de fabriek van Staay het eerste project op commerciële in Nederland is. Volgens website Vertical Farm zijn in Nederland nog geen grootschalige projecten actief. Het blijft vooral bij ideeën. In het buitenland wordt ‘verticaal boeren’ al veel vaker toegepast. Groot voordeel is dat middenin de stad verse groente kan worden gekweekt, waardoor de logistieke lijnen erg kort zijn. Daarnaast gaat de teelt zeer efficiënt om met meststoffen, water en licht. Door de clinische omstandigheden spelen ziektes geen rol. Naast groentegewassen wordt ook vis gekweekt in verticale boerderijen. Soms in combinatie met groentes, waarbij de ‘mest’ van vissen wordt gebruikt om de planten te bemesten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
8 reacties
peter 8 Maart 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/tech/artikel/10873700/Dronten-krijgt-zijn-eigen-verticale-slafabriek]Dronten krijgt zijn eigen verticale slafabriek[/url]
prima initiatief en productie in een stad en in gebouwen die op deze manier een andere functie krijgen - de stad wordt deels zelfvoorzienend en korte lijnen naar consument hopelijk
peter 8 Maart 2017
ja en dat met de visteelt en groente is al eens op TV geweest --ook win-win
harrie 9 Maart 2017
Efficient zal het misschien wel wezen. Het doet mij erg gekunsteld en kunstmatig aan. Zelfs de zon wordt vervangen door kunstlicht. Bevat deze sla de zelfde mineralen en vitamines als die van de volle grond? De beleving voor de consument is 0,0 als je het mij vraagt. Parallel met de intensieve (grondloze) veehouderij is snel gemaakt.
petatje 9 Maart 2017
Net zo'n succes als Schulte en Lestraden destijds in Roermond?
peter 9 Maart 2017
ja - het gebouw is van zichzelf al op bepaalde temperatuur - zeg 15-20 graden
- dus zonlicht om te verwarmen is niet nodig - enkel licht om groei te versnellen / bevorderen - techniek is aanwezig
zou wel objectief oordeel willen op gebied van planten fysiologie
Nelleke 11 Maart 2017
Dit is net zoiets als legbatterijen voor kippen.
Sla hoort buiten in het zonnetje.
miep van beem 12 Maart 2017
Persoonlijk zie ik meer in het beplanten van daken waar zon en regen hun steentje bijdragen. Al te clean vind ik niet zo geweldig.
gerie 12 Maart 2017
geen wonder dat iedereen een tekort aan vit d heeft de zon komt er niet meer aan te pas.
Kweek groente gewoon buiten en geef het de tijd vit d aan te maken.
Bianca 12 Maart 2017
Ik blijf (onbespoten) sla van de volle grond kopen! Ben je toch belazerd. Met tomaten gebeurt hetzelfde, op glaswol.
Sorry, ik SLA over....!
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden