De naam Airbus steekt op de Sima show wat vreemd af bij andere bekendere namen uit de sector. Toch heeft het bedrijf een lange historie met de landbouw. Inmiddels is het bedrijf al 30 jaar actief met eigen satellieten. Via het Farmstar platform biedt het ook agrarisch advies.
Airbus beschikt over eigen satellieten met verschillende sensoren of het bedrijf huurt ze in. De verschillen zitten vooral in de resolutie van de beelden. Door satelliettechnologie toe te passen, kan het bedrijf voor een zeer lage prijs beelden en taakkaarten aanleveren. Via Farmstar richt Airbus zich, net als andere fabrikanten, op het variëren in de stikstofgift.
Samenwerking met Franse overheid
In Frankrijk werkt Airbus samen met de Franse overheid en boerencoöperatie Arvalis - Institut du Végétal om de beelden aan te bieden. De enorme capaciteit maakt het systeem goedkoop. De boer betaalt circa 12,50 tot 15 euro per hectare.
Dan heeft hij een taakkaart om plaatsspecifiek stikstof te spuiten of te strooien. De resolutie bedraagt 1,5 meter. Dat klinkt veel maar, je strooit of spuit over een breedte tussen de 24 en 50 meter. De resolutie past dus prima bij de gebruikt werkbreedte. Overigens kan het wel nauwkeurigere beelden leveren. Tot een resolutie van 50x50 centimeter. Dat geldt vooral voor speciale toepassingen. Indien nodig zet het ook drones in om extra beelden te vergaren. Dat kan bijvoorbeeld bij veel bewolking.
Airbus bepaalt vooraf wanneer beelden worden gemaakt, afhankelijk van wanneer de stikstofgift eraan zit te komen. Dat verschilt per land en per gewas. Vooralsnog scant het alleen tarwe, gerst, koolzaad en triticale.
Gestegen tarweopbrengst
Sinds december 2014 maakt coöperatie Arvalis gebruik van de satellietbeelden. In totaal heeft het 18.000 telers die de beelden inzetten. Goed voor circa 800.000 hectare. De tarweopbrengst van de telers steeg door het plaatsspecifiek bemesten gemiddeld met 10 tot 15 procent, ten opzichte van de gemiddelde opbrengsten in de regio. Het eiwitgehalte kwam 0,8 punt hoger te liggen ten opzichte van het gemiddelde bij de coöperatie. Akkerbouwers bespaarde gemiddeld 10 procent in stikstof bij tarwe en 17 procent bij koolzaad. Dat zijn de cijfers die Airbus en Arvalis communiceren.
Monitoring-programma voor grasland
Een nieuwe service die Airbus vanaf dit jaar uit gaat breiden is een monitoring-programma voor grasland. De zogenaamde ‘Fodder Production Index’. Dat doet het bedrijf sinds vorig jaar, in samenwerking met de Franse overheid en verzekeraars. In het seizoen scannen satellieten het grasland. Vervolgens wordt die groei beoordeeld. Komt die lager uit, bijvoorbeeld door droogte of teveel neerslag, dan krijgt de boer compensatie van zijn verzekeraar. Airbus gebruikt daarvoor historische data om een vergelijking in gewasgroei te kunnen maken.
In de toekomst wil het bedrijf ook andere soorten beelden kunnen leveren via het Farmstar portaal, om zo verschillende taakkaarten te kunnen genereren voor een breder pakket aan gewassen.
Airbus in Nederland
Ook in Nederland stelt Airbus satellietdata beschikbaar. Dat doet Airbus in samenwerking met, de Nederlandse ruimtevaartorganisatie, NSO. Die stellen de beelden gratis ter beschikking. Je kunt ze vinden op satellietbeeld.nl.
Op 14 maart maakte demissionair Staatssecretaris Martijn van Dam nog bekend de afspraken te hebben verlengd. Hij trekt 1,4 miljoen euro uit voor het aankopen van de satellietbeelden.
Ruwe satellietbeelden nauwelijks gebruikt
De ruwe satellietbeelden worden echter sporadisch gebruikt, onder andere Alterra en Akkerweb maker er gebruik van. Dat is al een jaar of vijf het geval. Toch lukt het niet om dergelijke projecten grootschalig van de grond te krijgen. De grootste afnemer is de overheid zelf. Ze gebruiken de data om bijvoorbeeld te meten of de gewenste groenbemester is gezaaid en of hij niet te vroeg wordt ondergeploegd. In het Verenigd Koninkrijk is het bedrijfsleven actiever met de data. Daar wordt het al wel als service aangeboden voor akkerbouwers. Bijvoorbeeld om taakkaarten aan te leveren voor plaatsspecifiek tarwe zaaien.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.