Ag Leader SmartSteer

Machine volgzaam met werktuigbesturing

5 Mei 2017 - Niels van der Boom - 10 reacties

Homburg Holland, de importeur van Ag Leader gps-techniek, komt met een rtk-gps werktuigbesturing op de markt. Is daar nog ruimte voor in een overvolle markt? Het bedrijf denkt van wel. Daarom is de besturingstechniek voorzien van handig snufjes, speciaal voor Nederlandse akkerbouwers.

Ag Leader viert in 2017 zijn 25-jarig jubileum. Het bedrijf begon met de ontwikkeling en verkoop van opbrengstmeting op maaidorsers. Al vanaf het begin is het aanbieder van gps-technologieën. Met het opheffen van importeur Nagel verwierf Homburg Holland uit Stiens in april 2016 het importeurschap. De kennis en specialisten verhuisden toen mee.

SmartSteer werkt met wiel-, dissel-, sideshift- of schijfbesturing

Onmisbaar voor biologisch
Een werktuigbesturing ontbrak lange tijd in het productprogramma van Ag Leader. Dat is een product waar Nederlandse akkerbouwers steeds meer om vragen. Voor biologische bedrijven is het zelfs onmisbaar geworden om nauwkeurig te kunnen zaaien en schoffelen. Vanaf dit voorjaar kan ook Ag Leader een dergelijke oplossing bieden: Smartsteer. Het werktuig wordt via een fusee as, dissel, sideshift of stuurschijf gestuurd.

Op alle terminals
'Smartsteer werkt samen met alle Isobus schermen van Ag Leader. De eis was om alles op één terminal weer te geven. Dat is gelukt', legt productspecialist Geert-Jan Giesberts uit. 'De werktuigbesturing is een doorontwikkeling op onze ploegbesturing. Daarvoor was in de begintijd een extra scherm en PLC vereist. Dat hebben we teruggebracht naar een alles-in-éénoplossing. Overigens betekent Isobus in dit geval niet dat het systeem ook op terminals van andere aanbieders werkt. Daarvoor mist informatie op de Canbus. Het is louter bedoeld om samen te werken met de Isobus-schermen van Ag Leader. Of het nu om de simpele Compass of luxe InCommand 1200 gaat. Het grote 8 of 10 inch scherm heeft de voorkeur, omdat je middels het splitscreen zowel trekker- als werktuigbesturing tegelijk weer kunt geven. Wie met een Isobus gestuurde pootmachine en fronttank werkt kan het systeem probleemloos blijven gebruiken voor alle 3.'


Het systeem werkt met alle terminals van Ag Leader. De voorkeur gaat uit naar het grote scherm, zodat trekker- en werktuigbesturing op één scherm worden weergegeven.

Ontvanger uitwisselen
Om kosten te kunnen besparen vereist het systeem niet dat je een extra ontvanger aanschaft. Het is mogelijk om de bestaande ontvanger van je trekker over te bouwen op het werktuig en andersom. Dat bespaart kosten en maakt het systeem flexibel.

Smartsteer werkt zowel met de enkele GPS6500 als dubbele Paradyme ontvanger. Die laatste is het paradepaardje van Ag Leader. De gyroscoop, die bij andere merken los in de cabine wordt gemonteerd, zit in de zogenaamde dakmodule ingebouwd. Door de dubbele ontvanger weer het systeem altijd wat voor en achter is. Hij kan zien of de trekker gedraaid staat, waardoor vanaf de eerste meter het systeem centimeternauwkeurig is.

4.000

euro

kost de werktuigbesturing van Ag Leader

Minder sporen dus minder verdichting
'Het systeem heeft 3 automatische functies', legt Giesberts uit. 'In de AB-lijn modus volgt hij de lijn van het werktuig. Voor gedragen werktuigen is er een automatische middenstand. In de volgmodus stuurt het systeem de machine recht achter de trekker bij achteruitrijden. Op de kopakker is het systeem volledig spoorvolgend. Dat betekent minder sporen en dus minder bodemverdichting en steken. Met een druk op de knop bedien je hem handmatig, mocht je hem in een hoek willen steken. Die functionaliteiten zijn uniek. Als chauffeur heb je veel minder omkijken naar de machine. De besturing staat altijd aan. Kleurcodes op het scherm (groen, oranje, rood) geven aan welke modus is geselecteerd.'

Niet bovenover ploegen
Homburg levert de basisset voor een bedrag van 4.000 tot 4.500 euro. De ontvanger, stuurcilinder en stuurhoeksensor zitten daar niet bij. Iedere opbouw is namelijk verschillend. Ook vanuit het buitenland is er interesse. De besturing wordt van Rusland tot Australië verkocht.

Het verkoopprogramma omvat verder de SmartPlough ploegbesturing, SmartControl sectieschakeling en variabele afgifte en SmartLevel kilverbesturing. Alleen een on-land ploegbesturing mist nog. Daar is de werktuigbesturing niet voor geschikt. De eerste aardappelpoters zijn dit voorjaar met Smartsteer uitgerust, na een testseizoen vorig jaar. Ook met schijfbesturing heeft het bedrijf inmiddels ervaring opgedaan.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior marktspecialist akkerbouwgewassen bij DCA Market Intelligence. Hij maakt vooral analyses en marktupdates over de aardappelmarkt. In columns deelt hij zijn scherpe blik op de akkerbouwsector en technologie.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
10 reacties
boer drenth 5 Mei 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/tech/artikel/10874402/machine-volgzaam-met-werktuigbesturing][/url]
Het is tegenwoordig allemaal groot en zwaar .het word allemaal met GPS uitgerust. het kost allemaal handen vol met geld. en ik heb nog niemand gehoord die door al dat moois .10 ton aardappelen meer heeft dan met de oude gedragen pootmachines.van 10 jaar terug.
info 5 Mei 2017
Het is meer van mijn buurman heeft het en ik kan toch niet achterlopen tevens staat het wel wijs die rechte voren , vroeger kon men gewoon recht rijden nu zie je niet meer wie het wel kan en wie niet . Houw er wel rekening mee dat het wel tussen de 10 en 20 duizend euro kost en wat brengt het jou. Iets om over na te denken. En dan maar klagen over fosfaatplafond en dure loonwerkers tarieven en hoge mestafvoerkosten.
koos 5 Mei 2017
Kennelijk 2 reacties die geen gebruiker zijn anders wist je wel beter. De eerste systemen zaten in de mia/vamil regeling. In goede jaren was het een investering die per saldo niet veel kostte. Door gps heb je geen groene knollen, zijn alle rijen gelijk geen loofklapper die aardappels beschadigd bij loofklappen, een besparing op gewasbeschermingsmiddelen van meer dan 5 % etc. In de 10 jaar dat wij GPS gebruiken hebben we het allang terug verdient. Al was alleen al dat je je volledig kunt focussen op je werktuig, wat de kwaliteit ten goede komt, in plaats van het druk te hebben met recht rijden, wat uiteindelijk dom en saai werk is
Berry 6 Mei 2017
Het 8
Berry 6 Mei 2017
Met gps werd het mogelijk om in het donker/mist/stof ook recht te rijden met de frais of ploeg. Ook werken met grotere werkbreedtes dan 3 meter die naadloos op elkaar aansluiten is zonder gps niet mogelijk. Rechtrijden met gps is voor de chauffeur minder inspannend enz enz.
Kjojoop 6 Mei 2017
En met gps heb ik tijd om alle onzin op dit forum bij te houden. Vroeger moest ik mikken op een markeur streep.
IJsselmeerklei 8 Mei 2017
Neerlands trots SBG heeft dit toch al jaren in het assortiment in verschillende varianten (met of zonder schijf aan je werktuig). Dit artikel lijkt meer op gesponsorde content dan journalistiek maar dat terzijde.

@info als je GPS alleen gebruikt om recht te rijden is het wat duur, dan is een tweede persoon op de machine net als vroeger wellicht een betere oplossing voor uw toepassing. Met de komst van plaatsspecifieke bemesting en -
plant/zaai dichtheid nemen de mogelijkheden steeds meer toe. Maar ik ben het met je eens dat op vierkante polderakkers de winst marginaal is.
Abonnee
Niels 8 Mei 2017
IJsselmeerklei schreef:
Neerlands trots SBG heeft dit toch al jaren in het assortiment in verschillende varianten (met of zonder schijf aan je werktuig). Dit artikel lijkt meer op gesponsorde content dan journalistiek maar dat terzijde.

Klopt helemaal SBG is pionier op dit gebied en kennelijk hadden ze een vooruitziende blik want andere fabrikanten volgen. Als SBG gebruiker? oogt het voor u als gesponsorde content. Ik hoop dat de Ag Leader gebruiker wel toegevoegde waarde ziet. Vele zaten te springen op een dergelijke oplossing - afgezien of deze nu wel of niet rendabel is - en die is er nu eindelijk.
IJsselmeerklei 8 Mei 2017
@Niels,

ik ben geen SBG gebruiker, onze loonwerkers rijden er mee en veel collega boeren in de buurt. Onze bedrijfsgrootte, rechte polderkavels en diversiteit aan mechanisatie maken het een lastig rond te rekenen investering. Poten en zaaien in het voorjaar gaat op GPS van de loonwerker, want die kan/komt niet meer zonder.

Vaak staat in een artikel, bijvoorbeeld in de laatste alinea, wat andere bedrijven in dezelfde branche te bieden hebben op een bepaald vlak. In dit geval hoe bijvoorbeeld trimble en sbg dit hebben opgelost.

Ik heb het artikel nog eens gelezen en inderdaad als AG leader gebruiker is het waardevol, ik volg je mechanisatie artikelen altijd met gezonde intresse, een mooie aanvulling in het assortiment aan info dat boerenbusiness gratis biedt.
Pootgoed teler zuidwest 8 Mei 2017
Als pootgoedteler moet ik de rijtjes tellen en ik heb kunnen zien dat er op ieder perceel minstens 1 extra rij geplant kon worden. Per 150 ha aardappelen heb ik een rtk systeem rendabel. Dit kan heel snel gaan. Alle aardappelen liggen mooi in de rug en je bent niet moe van het 'domme' sturen. Bij de teelt van graan ga je hem lang niet zo snel terug verdienen. Een mooi voordeel van rtkgps vindt ik nog altijd dat je kan beginnen met het uitrijden van de geer mits je zeker weet dat je eerste a.b lijn langs de kant klopt. Dat er trouwens nog boeren bestaan die twijfelen aan het nut van gps verbaasd me anno 2017.
Abonnee
Niels 8 Mei 2017
IJsselmeerklei schreef:
@Niels,

ik ben geen SBG gebruiker, onze loonwerkers rijden er mee en veel collega boeren in de buurt. Onze bedrijfsgrootte, rechte polderkavels en diversiteit aan mechanisatie maken het een lastig rond te rekenen investering. Poten en zaaien in het voorjaar gaat op GPS van de loonwerker, want die kan/komt niet meer zonder.

Vaak staat in een artikel, bijvoorbeeld in de laatste alinea, wat andere bedrijven in dezelfde branche te bieden hebben op een bepaald vlak. In dit geval hoe bijvoorbeeld trimble en sbg dit hebben opgelost.

Ik heb het artikel nog eens gelezen en inderdaad als AG leader gebruiker is het waardevol, ik volg je mechanisatie artikelen altijd met gezonde intresse, een mooie aanvulling in het assortiment aan info dat boerenbusiness gratis biedt.

Het is zeker lastig uit te rekenen, al heeft iedereen wel argumenten, zo is te lezen. Daarnaast: Je bent merkbaar minder moe, hebt meer tijd om andere zaken in de gaten te houden en het geeft extra gemak. Welke waarde in euro's zet je daarop? Iedereen heeft daar vast zijn mening over.

Bedankt voor de complimenten en opbouwende kritiek neem ik graag mee!
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden