Vanaf 1 juli kunnen melkveehouders gebruik maken van de coöperatieve datahub om bedrijfsdata te verzenden en ontvangen. Partners van deze uitwisseling zijn Stichting SmartDairyFarming (SDF), Agrifirm, CRV en FrieslandCampina. Er zijn 2 nieuwe partners: LTO Nederland en EDI-Circle, die zich bij het initiatief aansluiten.
Zowel SDF als het digitale factureringsbedrijf EDI-Circle beschikken reeds over een zogenaamde datahub. Dat is een verzamelplek voor data, vergelijkbaar met het elektronisch patiëntendossier. Deze 2 systemen gaan per 1 juli op in de coöperatieve datahub. Het systeem verzorgt het transport van data vanaf het boerenerf tot aan de leverancier en andersom. Via een machtigingenregister bepaal je, als ondernemer, wie gebruik mag maken van de data en voor welke doeleinden.
Innovatie aanjagen
SDF nam aan het eind van 2016 'infobroker' Rovecom over, gevolgd door een overname van het machtigingenregister van Van Aaken ICT. Daarmee is de datahub nu gereed. EDI-Circle maakt al 12 jaar gebruik van een hub voor financiële en technische data, die wordt geïntegreerd in de coöperatie. LTO Nederland wordt participant omdat zij, naar eigen zeggen, verantwoordelijkheid wil nemen voor het opzetten van een veilige datapositie voor de landbouw en innovatie wil aanjagen.
Volgens Ton Loman, voorzitter van SDF, biedt de datahub ook perspectief buiten de melkveehouderij. 'Stichting SDF was een mooie stap om mee te beginnen. Voor een vervolg biedt een coöperatieve datahub een goede bedrijfsstructuur voor een agrarisch vervolg.'
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.