Zomerserie klimaatverandering

Klimaatverandering versnelt komst digitale boerderij

31 Juli 2017 - Erik Colenbrander - 2 reacties

De digitale boerderij draagt bij aan een klimaatslimme productie van voedsel. Het tegengaan van bodemverdichting door big data-technologie in te zetten, heeft waarschijnlijk het meeste effect. Ten minste in vergelijking tot andere technologische toepassingen in de strijd tegen klimaatverandering. 

"Woekeren met onze talenten in de kleine ruimte." Met deze zin definieerde de laatste landbouwminster van Nederland, Gerda Verburg, treffend de opgave waar de Nederlandse agrarische sector voor staat. Met zo min mogelijk grondstoffen en zo min mogelijk milieudruk, zo veel mogelijk voedsel produceren. 

FAO streeft naar 'climate smart farming'

Vervolgens vertrok Verburg in 2011 naar de Wereld Voedsel Organisatie (FAO). Het credo bij deze wereldwijde invloedrijke organisatie is het zogenaamde 'climate smart farming'. Deze Engelse term wordt gedefinieerd als de aanpak die gaat zorgen voor de transformatie en heroriëntatie van de agrarische ontwikkeling onder de nieuwe realiteit van klimaatverandering. Daarbij staan ook voedselzekerheid en inkomensontwikkeling hoog in het vaandel. 

Is het de sleutel tot succes?
Precisie-, sensor- en big data-landbouw is de sleutel tot succes. Althans, zo luidt de algemene wereldwijd gedeelde opvatting. Andere moderne technologische toepassingen in de strijd tegen klimaatverandering zijn:

  • Genetische modificatie, maatschappelijke weerstand neemt steeds verder toe;
  • Ontwikkeling van elektrisch aangedreven trekkers en werktuigen;
  • Robotisering, denk hierbij bijvoorbeeld aan onkruidbestrijding.

Toch hebben geen van deze toepassingen, sinds de uitspraken van Verburg in 2011, tot op heden een grote vlucht genomen. De technologie is nog te duur en kunstmest en fossiele brandstof zijn verhoudingsgewijs nog te goedkoop.

Neem de Yara-sensor, van de gelijknamige Noorse kunstmestfabrikant. Deze sensor maakt efficiënte bijbemesting gedurende het groeiseizoen in de aardappelteelt mogelijk, maar wordt nog relatief weinig gebruikt. Dat was de constatering tijdens een themadag bemesting akkerbouw, die Wageningen Universiteit in samenwerking met het bedrijfsleven hield. Als er grote hoeveelheden neerslag of langdurige periodes van droogte optreden, helpt geen enkele sensor of wat voor monitoring door satelliet of drone dan ook.

De combinatie van big data-technologie en de groeiende betrouwbaarheid van de weersverwachting op de lange termijn biedt de meeste kansen om, op korte termijn, een verschil te maken. 

Digitale boerderij
Het beste voorbeeld daarvan is de digitale boerderij van Jacob van de Borne uit Reusel (Noord-Brabant). Hij maakt gebruikt van 3 verschillende weerstations op zijn boerderij. Die meten, naast de standaard gegevens, ook bodemvocht en zonnestraling.

Neerslag wordt op 10 verschillende plaatsen gemeten

De neerslag wordt ook nog op 10 andere plaatsen gemeten met bodemvochtsensoren. Deze gegevens worden gecombineerd om er dan een beregeningsadvies van te maken. Niet voor niets timmeren ook ICT-leverancier AppsforAgri en trekkerfabrikant John Deere nadrukkelijk aan de weg, met deze weerdatatechnologieën. 

Als er eerder kan worden ingespeeld op periodes van droogte en wateroverlast, vergroot dat de efficiëntie van de productie. Daarnaast wordt het milieu minder belast. Misschien nog wel het grootste positieve effect is het voorkomen van bodemverdichting. Dat zegt Wageningse wetenschapper Jan van de Akker. Het goede nieuws: de betrouwbaarheid van de weersverwachting, enkele weken vooruit, neemt snel toe. Dat is onder meer te danken aan de nieuwste supercomputers, die in de meteorologie wereldwijd in gebruik worden genomen. 

Weer beter te voorspellen
De bovenstaande supercomputers kunnen ervoor zorgen dat de meteorologie steeds eerder kan zien wanneer er een cruciale weersomslag voor handen is. Het hogedrukgebied, Azoren, dat zomers wisselvallig zomerweer veroorzaakt bij ons, staat al weken dominant op de weerkaarten. Dus is de graanoogst momenteel in recordtempo in gang gezet. 

Het is duidelijk dat het risico op schot in het gewas en kwaliteitsvermindering anders te groot is. Zodra de oogst van de rooigewassen aanbreekt, is een vergelijkbare strategie aannemelijk. Zodoende kan er veel beter gepland worden en vermindert de bodemverdichting door zware oogstmachines.

Reikwijdte van de manager vergemakkelijkt
Bovendien vergemakkelijkt die big data-technologie de reikwijdte van de manager op het grootschalige akkerbouwbedrijf. Met het gezonde boerenverstand zou de afweging om een bewerking uit te stellen of juist te versnellen ook nog wel te maken zijn, ware het niet dat de oppervlaktes te groot zijn om te 'belopen'. 

Door apps is alles goed te overzien

Dankzij apps, die data van sensoren in het veld verzamelen, analyseren en alerts verzenden kan de manager het wél overzien. Zelfs met de snel toenemende schaalgrootte. Tegelijkertijd zorgt deze datatechnologie ervoor dat er rekening wordt gehouden met de grote verschillen in microklimaat.

Uitdagingen blijven er
Er blijven nog uitdagingen genoeg, bijvoorbeeld het voorspellen van de regenhoeveelheden. Dat blijft een moeilijke opgave, zoals ook de afgelopen weken weer is gebleken. Zeker is in ieder geval wel dat de kans op wateroverlast, bij wisselvallig zomerweer, groter is dan vroeger. 

Oost-Nederland ontsnapte begin deze week aan waterhoeveelheden, zoals in Oost-Duitsland. Daar viel in een groot gebied, langs de voormalige grens tussen Oost- en West-Duitsland, meer dan 100 millimeter regen in 36 uur tijd. De regio Berlijn spande de kroon met 300 tot 400 millimeter regen in een paar weken tijd. 

Het laat zich raden wat daar de gevolgen van zijn, in stad en land. Waterberging en dijkversterking krijgt in Nederland niet voor niets extra aandacht. Op de digitale klimaatslimme boerderij van de toekomst kan een waterberegeningsplan en bewaking van de organische stofbalans niet ontbreken.

Dit artikel maakt deel uit van de zomerserie over klimaatverandering. Alle artikelen kunt u hier vinden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Kurt 29 Juli 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/tech/artikel/10875350/klimaatverandering-versnelt-komst-digitale-boerderij][/url]
Ik heb dit jaar 12300 kg tarwe per ha zonder gebruik te maken van drones, variabele kaarten of gps. Wie houd op het einde van de rit het meest over denk je. Goedkoop werken en stielkennis is de hoofdzaak. Probeer dan maar eens 15 ton te hebben met al die technieken. Anders raakt het niet betaald
Her 31 Juli 2017
Kurt heeft gelijk, veel onzin is erbij we worden die richting ingeduwd. Er zijn te veel bedrijfjes die ook aan de landbouw willen verdienen ten koste van de producent.
Abonnee
agriklootje 31 Juli 2017
eindelijk valt het kwartje, 75% van de meeropbrengst valt in andermans zakken. Wil je dat, prima maar houd er wel rekening mee.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden