Van Britse universiteit

Autonome akker is een groot succes

12 September 2017 - Niels van der Boom

De Britse landbouwuniversiteit Harper Adams heeft hun project Hands Free Hectare succesvol afgerond. Op 8 september is de zomergerst geoogst, die een jaar lang met autonome voertuigen is gezaaid, behandeld en nu dus geoogst. Een vervolg is nog onzeker, maar de ervaringen zijn veel waard.

Met een pot van €220.000, beschikbaar gesteld door het bedrijf Precision Decisions en de Britse overheid, heeft de universiteit begin dit jaar het project opgezet. De kosten moesten laag worden gehouden. Dat is gelukt door een bestaande trekker en machine om te bouwen.

De 1 hectare zomergerst is gezaaid, bemest, bespoten en gedorst zonder dat er ooit 1 mens voet binnen het veld zette. Dat was ten strengste verboden. Zelfs al zou een drone neerstorten of een machine stranden. Volgens Harper Adams is het kunstje nog nooit eerder vertoond.

220

duizend

euro is aan het project gespendeerd

Nauwkeurige opbrengstkaarten
De deelnemende bedrijven en studenten hebben veel geleerd van het project, dat voorlopig geen navolging krijgt. Het feit dat een Iseki compacttrekker en Sampo proefveldcombine zijn gebruikt ziet de universiteit als toekomstvisie. "Onze combine heeft een maaibord van 2 meter. Die is niet alleen veel lichter, maar kan ook meer nauwkeurige opbrengstkaarten genereren", zegt projectleider Jonathan Gill. "De laatste jaren is een focus ontstaan om preciezer te werken, maar brede machines matchen daar niet bij."

Boer stuurt robotvloot aan
"Het weer is een groot issue. Daar kwamen we ook tijdens ons project achter", legt hij uit. "We hebben ons spuit- en oogstschema moeten aanpassen aan het weer. Dit is deels de reden waarom de machines zo groot zijn geworden. In korte tijd moet veel werk worden verzet. Ons idee is dat boeren een vloot van kleine en autonome voertuigen gaan managen. Die kunnen op het juiste moment het veld in en efficiënt en economisch hun werk doen. Daarvoor is veel nieuw talent in de landbouwindustrie nodig. We hopen dat ons project mensen inspireert om met innovaties te komen."

De boer gaat een vloot van kleine robotmachines managen

Autonoom werken kan al
"Het project heeft laten zien dat er geen technische belemmeringen zijn om autonoom te werken op het land", zegt Martin Abell van het bedrijf Precision Decisions. "Dit is gelukt met een ongelofelijk klein budget en door machines te gebruiken die al aanwezig waren. Voor de elektronica is louter open-source techniek gebruikt. Voor de gps-navigatie hebben we een autopilot systeem uit een drone gebruikt. Het kostte vooral veel tijd om de combine klaar te krijgen voor de oogst. Uiteindelijk deed hij het veel beter dan de trekker eerder in het seizoen."

Op zoek naar vervolg
Uiteindelijk oogstte de universiteit 5 ton van het perceel zomergerst. De volgende stap is om een Hands Free Hectare biertje te brouwen met behulp van de opbrengst. Dat hebben de studenten nu wel verdiend. In de pub kunnen ze dan nadenken over een vervolg. Het liefst willen ze het project voorzetten, maar dan met een gewas wintergraan. Voor 2018 worden nog sponsoren gezocht.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior marktspecialist akkerbouwgewassen bij DCA Market Intelligence. Hij maakt vooral analyses en marktupdates over de aardappelmarkt. In columns deelt hij zijn scherpe blik op de akkerbouwsector en technologie.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden