Snel internet een vereiste

Precisielandbouw als onderdeel van GLB

13 Oktober 2017 - Niels van der Boom - 1 reactie

Donderdag 12 oktober werd in Brussel de 'Farming 4.0' bijeenkomst gehouden. Op de bijeenkomst werd gediscussieerd over de integratie van precisielandbouw in de Europese Unie (EU). De aanwezige organisaties zijn van mening dat dit onderwerp een onderdeel van het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) moet worden, om zo innovatie aan te wakkeren.

Om de Europese Unie wereldleider op het gebied van digitale landbouw te maken, is veel ontwikkeling nodig. Dat was de conclusie van het Farming 4.0 event in Brussel. Europese beleidsmakers, fabrikanten, experts en vertegenwoordigers uit de landbouwsector kwamen samen om over dit onderwerp te praten.

De landbouwsector wordt onherkenbaar getransformeerd

Steun van EU is vereist
Robottechnologie, intelligente machines en software voor bedrijfsmanagement doen momenteel hun intrede in de landbouw. Hierdoor wordt de sector onherkenbaar getransformeerd. Er is echter nog veel steun nodig om de potentie die digitale landbouw in zich heeft te gelde te brengen. Daarvoor is steun vanuit de EU vereist.

Integratie in GLB
"Om alle vruchten te kunnen plukken, moet de EU ondersteunend zijn en een toekomstgericht beleid voeren en bedrijven, die innoveren, aanwakkeren dit te blijven doen”. Dat zei Richard Markwell, voorzitter van brancheorganisatie Cema, tijdens het evenement. "Door fabrikanten te helpen, worden uiteindelijk ook de boeren en loonwerkers geholpen." Cema is organisator van het Farming 4.0 evenement.

De branchevereniging voor machinefabrikanten ziet een kans weggelegd in het GLB om boeren steun te bieden die innoveren in precisielandbouw. De technologische vernieuwing vindt namelijk te traag plaats. Na 2020 moet het GLB worden ingezet om de digitalisering te voeden. Ondernemers moeten kunnen investeren in precisielandbouw die een bewezen positief effect op de natuur heeft.

Gebrek aan snel internet
Eén van de pijnpunten is het gebrek aan breedbandinternet op het platteland. In de gehele EU zijn investeringen nodig om een goede internetverbinding aan te kunnen bieden. Een robuuste infrastructuur is waar Cema om vraagt om digitalisering verder uit te rollen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
jos 15 Oktober 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/tech/artikel/10876187/precisielandbouw-moet-onderdeel-van-glb-worden][/url]
Gaat dit niet te ver?
Leonardo 16 Oktober 2017
Wil je de agrarische sector in je macht hebben, dan heb je informatie nodig. Wat is er slimmer dan systemen die die informatie voor je verzamelen te subsidieeren?
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Grond

Britse boer 'braakt' liever dan dat hij teelt

Achtergrond Politiek

Green Deal pijnpunt in gesprekken EU en Oekraïne

Interview Johan Mostert

'LNV zet mestmarkt klem en saneert veehouderij'

Opinie Jurphaas Lugtenburg

Toezeggen lukte wel in het GLB, betalen wordt lastig

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden