Met meer opties

Claas toont trekker en hakselaar op rupsen

12 November 2017 - Niels van der Boom

Een van de grote publiekstrekkers op de Agritechnica zijn de rupstrekker en hakselaar van Claas. Het bedrijf biedt al 20 jaar 'Terra Trac-rupssystemen' onder hun maaidorser aan en gaat die optie nu uitbreiden.

Claas doet al langer proeven met een halfrups-trekker. Op de Agritechnica toont Claas hun gangbare topmodel trekker, de Axion 960, met een experimenteel rupssysteem. Vooralsnog blijft het bij een prototype, dat eerst verder ontwikkeld moet worden.

40

kilometer

per uur kan de rupstrekker op de weg

Nieuw type rups
Claas uniek is, naar eigen zeggen, uniek, omdat de rupsen geveerd zijn. Case IH en New Holland kunnen als enige een rupssysteem af fabriek leveren, maar die heeft niet de vering. Ook wijkt de rups af van zijn oogstmachine-broeders. Het achterste loopwiel is groter, om zo bij lage snelheden meer tractie over te brengen. Op de weg ligt zijn topsnelheid rond de 40 kilometer per uur.

Er zijn 2 zaken die direct opvallen aan de Claas Axion Terra Trac. Zo zijn de hefarmen omsloten door de 2 rupsen. Een gedragen machine aankoppelen, is geen makkelijke taak. Omwille van een egale belasting op de rupsen is een getrokken werktuig aan te raden. Ook is het de vraag hoe gemakkelijk de lange en platte rups een bocht wil maken. Voor de hakselaars is een oplossing bedacht, zodat de machine toch wendbaar is.

Grasmat ontzien
Claas is niet de eerste die een hakselaar op rupsen aanbiedt, maar wel de eerste fabrikant die dit af fabriek kan doen met een eigen systeem. Krone werkt daarvoor sinds 2013 samen met Zuidberg. Het rupssysteem van Claas is nagenoeg gelijk aan die op de maaidorser.

Het grootste verschil is het hefsysteem. Het voorste loopwiel wordt hydraulisch omhoog getrokken, wanneer de hakselaar gaat keren. Hij loopt dan grotendeels op de tussenrollen. Zo wordt de grasmat niet beschadigd. De piekbelasting is tijdelijk fors hoger maar nog altijd lager dan bij een wieltrekker, meent de fabrikant.

(Tekst gaat verder onder de foto)Op de kopakker heft het voorste loopwiel om de graszode niet te beschadigen.Minder druk bij kleine breedte
De Fachhochschule Kiel heeft voor Claas metingen gedaan. Ten opzichte van een 800/70R38 band met 1,2 bar druk, heeft de rups 100% meer draagvlak. Wordt de spanning verlaagd tot 0,9 of 0,6 bar, dan blijft er nog altijd een verschil van minimaal 50%. Voor maaidorsers is dat 66%.

Een bijkomend voordeel is dat de machine altijd binnen 3 meter transportbreedte blijft, of 3,5 meter bij 80 centimeter brede rupsen. Juist die factor zorgt ervoor dat Claas zoveel maaidorsers met rupsen uitrust. Dat doet het al sinds 1997. De ontwikkeling startte in 1987, waardoor het dit jaar tevens 30 jaar rupsentechniek viert. De wegsnelheid voor hakselaar en maaidorser ligt bij 40 kilometer per uur.

Transport ook op rupsen
Trekkers en oogstmachines met rupsen uitrusten is 1 ding, het transport is een tweede. Daarvoor slaat Claas de handen ineen met het Duitse Hawe, die overlaadwagens voor graan, suikerbieten en aardappelen bouwt. Op dit moment lopen tests met een graanoverlaadwagen op Terra Trac rupsen.

Die zijn hydraulisch aangedreven en helpen dus meeduwen. Een kracht van maximaal 200 pk wordt gegenereerd. Voorlopig blijft het bij tests en een prototype. Wat de rupsoptie op hakselaars kost en wanneer deze te verwachten zijn, heeft Claas nog niet bekend gemaakt. Op de trekker moeten we waarschijnlijk nog een paar jaar wachten.Claas rust de nieuwe Jaguar serie optioneel met rupsen uit. Max. breedte is 3 meter.

Foto's: Niels van der Boom

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden