Agco-import beklonken

Mechan Holding ziet groei dealers niet als doel

9 April 2018 - Niels van der Boom

Mechan Holding en de importeur van de Agco-merken Fendt, Fella, Massey Ferguson en Valtra hebben een overeenstemming bereikt voor de import tot 1 april 2024. De holding heeft zijn verkoopgebied zelfs uitgebreid, maar verdere groei is geen doel op zich.

Mechan Holding maakte dinsdag 3 april bekend dat Agco een formele toezegging heeft gedaan voor een nieuw contract. Hieronder valt het merkenpakket dat Mechan Holding al in Nederland en België verkocht. Fendt blijft het in Nederland met Abemec delen, en in België met Hilaire Van der Haeghe.

Lange tijd deden geruchten de ronde

Geruchten
Al langere tijd deden verhalen de ronde over het importeurschap; vooral over Fendt. BayWa, het Duitse moederbedrijf van Fendt-importeur Abemec, heeft nooit ontkend dat het ook het dealerschap voor Nederland wel zou ambiëren. Nu is het grofweg verdeeld tussen midden en noord voor Mechan Groep en zuid voor Abemec.

Er zijn uitzonderingen op de regel. Zo heeft Abemec een eigen vestiging in het Groningse Onderdendam en Utrechtse Oudewater. Abemec werkt met eigen dealerbedrijven, terwijl Mechan Groep voornamelijk met zelfstandige mechanisatiebedrijven werkt. Ook op die regel gelden uitzonderingen: Vohamij (Limburg) en Niestijl (Groningen).

Uitbreiding
Recent kwam daar een derde bedrijf bij: Steenbergen Mechanisatie in Numansdorp (Zuid-Holland). "Het is geen doel om meer mechanisatiebedrijven in eigen handen te krijgen", legt marketing manager Simon Kram uit. "We bekijken het per geval. Het gaat dan om dealerbedrijven die geen opvolging hebben, of moeite hebben om hun marktaandeel te handhaven en uitbreiden. We hebben een aantal grote, sterke partners die onafhankelijk blijven opereren."

Dat er in de landbouwsector werd gesproken over 1 centrale Fendt-importeur is ook Kram bekend: "Ook Mechan Holding wil wel importeur voor heel ons land worden. Tot 2024 blijft de situatie onveranderd." Contractdetails moet Mechan Holding nog bespreken met Agco. Het nieuwe contract loopt van 1 april 2019 tot 1 april 2024. Tot die tijd wordt er niet getoornd aan het importeurschap. Die gelden overigens ook voor Matermaco in België.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappel- en granenmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox