smereka / Shutterstock.com

Nieuws Agribusiness

Recordwinst voor John Deere, 2024 minder positief

25 November 2023 - Jesse Torringa - 1 reactie

Landbouwmachinefabrikant John Deere rapporteert over het boekjaar 2023 een aanzienlijke groei in omzet en nettowinst. De nettowinst komt uit op $10,16 miljard, een stijging van een indrukwekkende 43% ten opzichte van verleden jaar. De landbouwmachinefabrikant verwacht volgend jaar echter een lagere winst vanwege een moeilijkere marktsituatie. 

Het boekjaar 2022/23 van Deere en Co dat 29 oktober eindigde, komt uit op een totale omzet van $61,25 miljard, omgerekend zo'n €56 miljard en 16% meer dan verleden jaar. Daarmee wordt zowel het omzetrecord als de nettowinst, net als vorig jaar, verbroken. Het vierde kwartaal draagt daar met een omzet van €14,1 miljard aan bij, maar lag wel 1% lager dan in 2022. In het laatste kwartaal steeg nettowinst wel met 5% naar €2,17 miljard.

"De resultaten over het vierde kwartaal en het volledige jaar  zijn te danken aan de succesvolle uitvoering van het Smart Industrial Operating Model en de waarde die klanten herkennen in de toonaangevende producten en oplossingen", aldus CEO John C. May. Wat verder opvalt wanneer je wat dieper graaft in de cijfers is dat de omzet in het segment van de grote machines en precisielandbouwtechniek met 22% steeg tot €24,5 miljoen. De totale winst steeg in dit segment zelfs met 60% tot €6,4 miljoen, waar dus de meeste winst vandaan komt. Op financiële service boekt het bedrijf juist verliest.

Minder vraag in 2024
Voor het nieuwe boekjaar is het bedrijf minder positief over de omzet en winst. Dat was vorig jaar wel anders, toen de orderboeken al zo goed als volstonden voor het komende jaar. Zij verwachten een nettowinst van tussen de €7 en €7,5 miljard en schrijven dit toe aan een lagere verkoop van machines en andere techniek. De reden daarvoor is dat door lagere grondstofprijzen de inkopende (landbouw)bedrijven minder investeringen kunnen doen. Afgelopen jaar was dat beter wat zich heeft vertaald in de puike omzetcijfers van John Deere.

Overigens was de terugloop in verkopen al zichtbaar in het laatste kwartaal. Financiëel directeur Joshua Jepsen gaf tegen persbureau Reuters aan dat de vraag vanuit de sector in de tweede helft van 2023 veel sneller afzwakte dan eerder verwacht. Ook uit het financiële rapport blijkt dat de netto-omzet voor 2024 in het segment grote mechanisatie en precisielandbouw producten met 15% tot 20% zal dalen. Voor kleine mechanisatie en gras is dat 10% tot 15%.

Het aandeel van Deere & Co zakte na de bekendmaking van het jaarrapport en de voorspelling van $383 naar $356 op woensdagochtend, het laagste punt sinds 1 juni. Vervolgens herstelde het aandeel weer en staat het momenteel op $368,50 per aandeel.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich met name op de akkerbouwsector waaronder graan en uien. Ook de kunstmestmarkt volgt hij op de voet. Daarnaast werkt Jesse op een akkerbouwbedrijf in Groningen met pootaardappelen als hoofdtak.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
Zeewind 28 November 2023
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10906965/recordwinst-voor-john-deere-2024-minder-positief]Recordwinst voor John Deere, 2024 minder positief[/url]
Geweldig resultaat, TOP!
Mogelijk wil deze firma geld steken in innovatie perspectief van veenbedrijven wereldwijd door een mechanisatie lijn te ontwikkelen die daar nieuwe methoden voor de teelten mogelijk maakt. Zelfs half Europa zou er deze herfst van kunnen profiteren. Ik denk hierbij aan verhoging grondwaterstanden ivm veen oxidatie en broeikasgasemiissie verlaging. Maar dan daalt ook de draagkracht voor de bewerkings machines. Wat heb je dan nodig: trekkracht en draagkracht . Draagkracht vergroting door banden/rups constructies die bodemdruk met 50% verlagen. Het kan door technologen zo gemaakt worden en ik denk nog betaalbaar ook. Maar….. ze moeten erwel even voor gaan zitten met een opdracht. Ik verwacht daar meer van dan rijstteelt in de polder! Kom op John Deere imponeer nog een keer en breng d3 klimaatvoetafdruk van de veenboeren omlaag en het perspectief omhoog!
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Mechanisatie

Omzet trekkerfabrikanten koelt af na topjaren

Nieuws Agribusiness

Reiken de bomen van John Deere tot aan de hemel?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden