Gebruiksvriendelijk

Nieuwe software voor Krone terminal

12 Augustus 2014 - Redactie Boerenbusiness

Met de komst van nieuwe elektronische technieken en software die in een stormvloed elkaar opvolgt liep machinefabrikant Krone uit Spelle, Duitsland, snel achter met de terminals. In een korte tijd moest daarom een nieuwe computer worden ontwikkeld voor de Big X hakselaars. Met behulp van een digitale bibliotheek en programmeertaal, Qt software library en C++ lukte het ze om in 3 maanden tijd iets nieuws te ontwikkelen.

De nieuwe terminal wordt tot nog toe alleen in de nieuwe Big X 480 en 580 hakselaar gebruikt, waarvan er nu één in Nederland rijdt. Het grote voordeel van Qt is dat het er grafisch goed uitziet. Bij dergelijke systemen is dat niet altijd het geval. Juist die ‘interface’ voor de bestuurder vond Krone zeer belangrijk.

Qt en C++ moeten voor de meeste loonwerkers en boeren abracadabra zijn. Simpelweg houdt het dit in: Qt is een universeel besturingssysteem, vergelijkbaar met bijvoorbeeld Android. Qt wordt gebruikt door onder andere LG, Netflix en Panasonic. Krone gebruikt het om een hakselaar mee aan te sturen. De digitale bibliotheek van Qt bestaat uit heel veel universele functies. Aangezien Krone zo’n 30 verschillende machinefuncties aanstuurt via de terminal scheelt het de machinebouwers dus veel tijd wanneer een gedeelte van die functies al zijn voorgeprogrammeerd.

In slechts drie maanden tijd bouwde Krone, samen met ICT’ers, een prototype van de nieuwe terminal. Naast de software waar het systeem op draait was de Graphical User Interface (GUI) voor Krone zeer belangrijk. Het ontwerp dus. Het touchscreen leverde de ontwikkelaars enkele hoofdbrekens op. Zo is het moeilijk die functionaliteit goed te laten werken, omdat je bij landbouwmachines te maken hebt met veel trillingen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

drone
Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox