Nitraatrichtlijn

sloot waterkwaliteit

Nieuws Stikstof

Ingrijpende maatregelen voor waterkwaliteit

Demissionair minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Carola Schouten kondigde gisteren (maandag 6 september) ingrijpende voorstellen aan om de waterkwaliteit te verbeteren. Gedacht wordt onder meer aan het ingrijpen in het bouwplan en het aanpassen van de stikstofgebruiksnormen.
7 September 2021
sloot natuur

Nieuws Nitraatrichtlijn

'Landbouw moet opdraaien voor kosten vervuiling'

De vervuiler betaalt. Dat principe geldt nog te weinig voor de agrarische sector stelt de Europese Rekenkamer in een deze week uitgekomen rapport. Vooral bij de vervuiling van water heeft de landbouw een belangrijke rol. En ook hier speelt de Kaderrichtlijn Water een centrale rol.
9 Juli 2021
sloot

Politiek Nitraatrichtlijn

Ook een stikstofcrisis in de akkerbouw aanstaande?

De stikstofcrisis lijkt naast de veehouderij nu ook de akkerbouw zwaar te raken. Hier zit het probleem alleen niet bij de stikstofgevoelige natuur maar bij de waterkwaliteit. Om de uitspoeling van nitraat te voorkomen wordt op het ministerie van landbouw nagedacht over ingrijpen in het bouwplan van de akkerbouwer.
6 Juli 2021
mais maiszaaien ruwvoertour2020

Nieuws Derogatie

Verplichte rijenbemesting in maïs van de baan

Voortschrijdend inzicht op het ministerie van LNV heeft er toe geleid dat de aangekondigde verplichting tot rijenbemesting met drijfmest in maïsteelt van de baan is. Er voor in de plaats komt een uitbreiding van het uitverbod tot 1 april bij maïsteelt op zand-en lössgrond.
18 Mei 2020
erosie perceelafspoeling

Nieuws Mest

Belangrijke wijzigingen in mestbeleid voor akkerbouw

Carola Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), heeft de Tweede Kamer maandag 18 mei middels een Kamerbrief ingelicht over de actualiteiten rondom het mestbeleid. Hierin is belangrijk nieuws voor de akkerbouw opgenomen. Zo is een verplichte groenbemester na de aardappelteelt op zandgrond niet langer verplicht. Telers op klei moeten maatregelen nemen tegen afspoeling.
18 Mei 2020
Wil Meulenbroeks

Interview Wil Meulenbroeks

'Uitblijven derogatie onbehoorlijk EU bestuur'

LTO vakgroepvoorzitter Wil Meulenbroeks noemt het uitblijven van een derogatiebesluit door het Brusselse Nitraat comité onbehoorlijk bestuur.
23 April 2020
Boerenbusiness

Opinie Herre Bartlema

De koninklijke weg naar een rationeel mestbeleid

Onze koningin opent op woensdag 4 september de 'Groene Mineralen Centrale' te Beltrum, gelegen in de Achterhoek. Het project krijgt daarmee aandacht van een breed publiek en dat verdient het ook. Het gaat immers om een systeeminnovatie met een grote maatschappelijke betekenis.
3 September 2019
akkerbouw kunstmest mest bemesting

Inside Mest

Mestwet herbergt klein plusje voor akkerbouw

De nieuwe Meststoffenwet (oftwel het zesde actieprogramma Nitraatrichtlijn) herbergt een klein plusje voor akkerbouwers. Vanaf 2020 krijgen bepaalde gronden er in de nieuwe klasse-indeling 5 kilo fosfaat per hectare bij. Daarmee wordt niet het uitmijnen van de grond gestopt.
25 September 2018

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden