Shutterstock

Nieuws Oorlog

Agrogiganten doen handel met Rusland in de ban

14 Maart 2022 - Niels van der Boom - 7 reacties

Grote leveranciers van zaaizaden, kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen, maar ook machines, snijden hun banden af met Rusland of dreigen dat te doen. Het gaat om onder andere Bayer, Yara en Borealis. Bayer overweegt om in 2023 geen producten meer te leveren wanneer de oorlog niet stopt, zo zegt het bedrijf in een persstatement.

Ondanks oproepen dat Bayer de leveranties van zaaizaden en gewasbeschermingsmiddelen, maar ook medicijnen, in het geheel moet stoppen, doet het bedrijf dat niet. Naar eigen zeggen heeft het een verantwoordelijkheid om mensen te voeden en gezond te houden. Rusland en de Russische bevolking onthouden van essentiële goederen zou zorgen voor meer slachtoffers.

Bayer staakt niet-essentiële activiteiten
Bayer probeert ondertussen om alle inputs voor het komend groeiseizoen – dat voorzichtig al begonnen is in Oekraïne – op de plek van bestemming te krijgen in het land. Ondertussen stopt het alle niet-essentiële activiteiten in Rusland en Belarus. Dit zijn het voeren van reclamecampagnes en het doen van nieuwe investeringen.

De levering van agrarisch gerelateerde producten minderen of stoppen doet Bayer niet. Althans, niet dit seizoen. In het persstatement zegt Bayer dat de G7 van landbouwministers duidelijk maakt dat de volatiliteit van markten toenemen en de voedselprijzen stijgen. De voedselzekerheid komt zo in het gedrang. Door producten wel te leveren wordt de productie op peil gehouden en de wereld beschermd tegen een ongekende voedselcrisis.

Nadenken over volgend seizoen
Voor het volgend seizoen is dat mogelijk wel anders. Over het leveren van de inputs voor 2022-2023 denkt Bauer nog na. Dat is afhankelijk van het pad dat Rusland volgt als het gaat om de oorlog in Oekraïne.

Rusland heeft de exportverboden van onder andere kunstmest, maar dat weerhoud producenten in het westen er niet van om hun banden door te snijden met het land. Dat heeft gevolgen op allerlei vlakken. De Russische miljardair Andrei Melnichenko was eigenaar van Eurochem, een meststoffenproducent met onder andere een fabriek in België. Melnichenko kocht het bedrijf tien jaar geleden van BASF, maar het draait nog steeds op de grondstoffen van dit bedrijf. BASF heeft na de aangekondigde sancties besloten geen grondstoffen meer te leveren, waardoor de kunstmestfabriek in Antwerpen nu noodgedwongen volledig stilligt. Dit ondanks dat Melnichenko uit het bedrijf zou zijn gestapt.

Geen overname
Begin februari deed Eurochem nog een bod op het Oostenrijks Borealis om zijn stikstoftak te kopen voor €455 miljoen. Gezien de huidige restricties ziet Borealis af van de overname, die eerder wel werd opgetuigd. De Oostenrijkers kijken nu naar andere oplossingen voor hun stikstoftak. Eurochem is één van drie bedrijven wereldwijd die zowel stikstof- als fosfaat en kalimeststoffen produceren en leveren.

Yara handelt niet met Russen
Afgelopen vrijdag 11 maart maakte het Noorse Yara bekend geen grondstoffen meer van Russische bedrijven te kopen. Dat heeft alles te maken met de EU-sancties op bedrijven en goederen uit het land. Yara koopt daarmee geen producten meer van Eurochem, Uralkali, Uralchem en PhosAgro. Yara wordt net als andere fabrikanten geraakt door een exportstop van ammoniak uit Oekraïne. Stikstofkunstmest kan worden geproduceerd van aardgas of ammoniak, of een combinatie van beide. Eerder legde ook Kai Kikkers, CEO van meststoffendistributeur Triferto, de vinger op deze plek. Het heeft wel nieuwe contracten gesloten voor de levering van ammoniak met Russische leveranciers, maar het is de vraag hoe lang dit zo blijft. De prijzen daarvoor zijn torenhoog.

De productie van ammonium en ureum Yara is op twee fabrieken in Frankrijk en Italië afgeschaald tot 45%. Analisten zien nog een ander gevaar. Betaalt Yara topprijzen voor ammoniak of gas, dan kan dit een benchmark zetten voor de markt die niet door alle partijen kan worden gematcht.

John Deere stopt leveringen
Ook de leveranties van onderdelen en machines naar Rusland worden of zijn stopgezet. Grote producenten als John Deere, CNH Industrial, Agco en Claas hebben allemaal fabrieken in Rusland. John Deere verkoopt geen materiaal meer in het land en bouwt ook geen trekkers meer in zijn fabriek in Orenberg. Dat geldt ook voor andere Amerikaanse fabrikanten als Caterpillar en Trimble. Voor Deere is de pijn relatief klein. Slechts 3% van zijn omzet komt uit Rusland en Oekraïne. Ook in Kiev heeft de fabrikant een kantoor, dat nu noodgedwongen gesloten is.

CNH Industrial – met de merken New Holland en Case IH onder hun hoede – levert eveneens geen materiaal meer aan Rusland. Dit geldt zowel voor complete machines als half-gemonteerde machines en onderdelen. Het heeft twee fabrieken in het land die wel (financieel) ondersteund worden om de eigen werknemers en ook de dealers te ondersteunen. In Kiev heeft het alleen een verkoopkantoor. Agco heeft in Rusland geen fabrieken. Het is onduidelijk wat de producent van Massey Ferguson, Fendt en Valtra doet met de verkoop en leveranties. Valtra wordt in ieder geval niet meer geleverd aan Rusland en Belarus.

Geen uitspraak van Claas
Het Duitse Claas is zeer actief in Rusland en heeft fabrieken in Krasnodar waar maaidorsers en trekkers worden gebouwd voor Rusland, Belarus en Kazachstan. Daarnaast gaan ook Franse Claas-trekkers die kant op. De productie van maaidorsers ligt er momenteel stil omdat onderdelen niet voldoende voorradig zijn. Het familiebedrijf heeft geen uitspraken gedaan over zijn plannen voor de productie en verkoop in die landen.

Veel andere fabrikanten en leveranciers van landbouwmachines en onderdelen hebben de verkoop naar Rusland eveneens gestaakt. Begin maart maakte Lely ook bekend te stoppen met hun activiteiten in Rusland en Belarus.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
7 reacties
Abonnee
Kjol 14 Maart 2022
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10897219/agrogiganten-doen-handel-met-rusland-in-de-ban]Agrogiganten doen handel met Rusland in de ban[/url]
Als Claas niet stopt in Rusland dan is mijn voorstel Claas volledig te gaan boycotten.
Abonnee
frog 14 Maart 2022
ga dan eerst maar eens kijken wie je nog meer gaat boycotten!
Abonnee
Kjol 15 Maart 2022
Grote spelers moeten simpelweg hun verantwoordelijkheid nemen. Kan niet zo zijn dat sommigen er zomaar mee wegkomen door te doen alsof hun neus bloed.
Abonnee
Challenger 15 Maart 2022
Poetin doet ze gewoon nationaliseren,, zijn ze ook klaar in Rusland.
Abonnee
gerard 15 Maart 2022
in veel machines zitten chips die kun je op afstand verwijderen en heb je niets meer aan de machine ja een hoop staal
Abonnee
Kjok 15 Maart 2022
Laten we Claas scherp in de gaten houden
Abonnee
ukrain 15 Maart 2022
idd dit zijn de machinefabrikanten maar in Rusland zit ook aardappel verwerkende industrie.. bakken nog steeds door ... over verantwoordelijk gesproken...
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Analyse Grond

Grondmarkt redding voor Oekraïense financiën?

Analyse kunstmest

Weinig handel, prijzen kunstmest onder druk

Achtergrond Politiek

Green Deal pijnpunt in gesprekken EU en Oekraïne

Analyse Meststoffen

Dichte kunstmestfabrieken voorbode voedselcrisis?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden