Shutterstock

Nieuws Politiek

Supermarkten willen snel ketenwet duurzaamheid

25 Februari 2021 - Linda van Eekeres - 5 reacties

Marc Jansen, directeur van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) hoopt dat de nieuwe Tweede Kamer straks de Wet ruimte voor duurzaamheidsinitiatieven snel als hamerstuk aanneemt. "Dan kunnen wij weer als industrie, boeren en retail de samenleving een stukje beter maken." Wat doet die wet?

Jansen hield zijn pleidooi voor de duurzaamheidswet afgelopen dinsdag aan het einde van het Voedselverkiezingsdebat. Dit debat werd naast CBL georganiseerd door de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) en LTO Nederland.

Met de wet is het mogelijk om duurzaamheidsinitiatieven om te laten zetten in voorschriften. Ondernemers en inwoners moeten hierdoor meer ruimte krijgen om samen te werken aan oplossingen die het milieu minder belasten of de klimaatverandering tegengaan. Jansen: "Wij willen als bedrijfsleven in ketenverband samenwerken om problemen op te lossen die er volgens de samenleving zijn. Duurzaamheid en dierenwelzijn, daar willen we stappen in zetten. De Wet ruimte voor duurzaamheidsinitiatieven is nodig, omdat wij worden beperkt door de Mededingingsautoriteit. Dat vonden we heel vervelend, want we hadden juist met de hele keten de samenleving achter ons staan om verbeteringsslagen toe te passen." 

Cees-Jan Adema, sinds begin dit jaar directeur van FNLI, ging niet specifiek op de wet in, maar zei wel dat de vraag naar zaken als gezondheid en duurzaamheid vanuit de samenleving in een stroomversnelling is gekomen. "Als consumentengedreven organisatie zijn we ook geen knip voor de neus waard als we dat niet heel serieus nemen."

VVD heel kritisch
De duurzaamheidswet is controversieel verklaard door de Tweede Kamer en komt daardoor in het huidige parlement niet meer in stemming. De wet kwam ter sprake in een debat met vertegenwoordigers van VVD, Partij voor de Dieren, PvdA en GroenLinks. Laura Bromet gaf aan dat GroenLinks al 4 jaar om die wet vraagt. "Het belangrijk dat boeren zich kunnen verenigen en marktmacht kunnen vormen."

Frank Wassenberg (PvdD) is 'met mitsen en maren' voor. Hij geeft aan dat door innovaties het aantal boeren ook is geslonken. Joris Thijssen van PvdA vindt het een 'verschrikkelijk goed idee'. "Het is van de zotten dat er wordt bepaald: jullie mogen geen duurzaamheidsstappen zetten, want dan wordt de markt verstoord. De markt is totaal verstoord. We moeten wel zorgen dat het geen prijsopdrijvend effect heeft. De wet moet de consument beschermen."

Jan Klink van de VVD geeft aan: "Wij zullen heel kritisch op zijn op de wet en de uitvoering ervan. Als je zoiets doet, moet het wel in het teken staan van het echt verbeteren van het verdienmodel voor de boer en tuinder. Dat moet geborgd zijn als je daarmee verder wilt gaan."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
25 Februari 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/agribusiness/artikel/10891175/supermarkten-willen-snel-ketenwet-duurzaamheid]Supermarkten willen snel ketenwet duurzaamheid[/url]
De verstoring op de markt is ontstaan doordat boeren geen marktmacht kunnen uitoefenen. Terwijl bij de toeleveranciers en afnemers van de boeren het hele verdienmodel gebaseerd is op marktmacht.
Boeren belemmeren in het gebruik van marktmacht zorgt voor een oneerlijk speelveld.

Nu zie je ook steeds meer dat toeleveranciers en afnemers van boeren, boerenbedrijven financieren of zelf productielocaties opzetten dit zorgt ook voor verstoring van de markten hier moet ook naar gekeken worden. Wanneer toeleveranciers en afnemers van boeren een vinger in de pap hebben bij het productievolume dan geeft dat hen grip op de prijzen.
Abonnee
Agria 25 Februari 2021
Goed voorbeeld is de Coronaboete van Albert Heijn. Zij hebben in de nieuwe voorwaarden opgenomen dat leveranciers geen beroep kunnen doen op overmacht en bij tekortkomingen in de leveranties, bijvoorbeeld als gevolg van Corona, kan een boete worden opgelegd. Albert Heijn heeft 34% van de totale Nederlandse Supermarktomzet en domineert zo zijn leveranciers.
Abonnee
snap t nou eens 26 Februari 2021
dat hele gevecht over de marge bij de supermarkt is een schaduw gevecht. Nederlandse afzet van agrarische producten is maar zeer beperkt. de wereld markt bepaald.

Abonnee
Jan Pieter Bierema 26 Februari 2021
Wat hebt u toch huichelachtige trekjes Marc Janssen van het CBL! Stopt u nou eerst eens een keer met die grote MASSA aan plastic verpakking om elk product en ga dat eerst van A tot Z regelen.
Wanneer u dat gedaan hebt, kom dan bij ons terug. Want uw supermarkten behoren tot de grootvervuilers van deze aardbol, en u weigert elke stap om daar maar iets aan te doen. Overal dat plastic vanaf, zelfs onze oceanen liggen er al vol mee. Uw sector is daar de hoofdschuldige.
Jack 26 Februari 2021
De supermarkten profiteren gewoon van het feit dat veel Nederlandse boeren produceren voor de wereldmarkt.
Een hogere opbrengstprijs wensen is leuk maar dat zal zolang de productievolumes zo hoog blijven niet gaan gebeuren. Daarom kunnen we ons beter focussen op de inkoopkant en de kostprijs nog verder verlagen. Er worden immers bakken geld verdient in de agrosector, welles waar niet door de boeren maar dit laat wel zien dat het geld aanwezig is. Kijk naar de varkenssector, het buitenland is volop aan het investeren en uitbreiden met kennis, geld en techniek uit de Nederlandse periferie. De kennis, geld en techniek zijn opgedaan, verdient en ontwikkeld in Nederland door Nederlandse boeren.
Het vervelende is dat we door deze constructie al jarenlang onze concurrenten aan het financieren zijn. Het is daarom van belang dat we het geld dat verdient word aan onze producten in onze eigen zak en op het eigen erf houden.

De adviseurs/accountmanagers/verkopers/specialisten/kereltjes met bodywarmers en leaseauto, proberen ons vaak af te leiden door aan de keukentafel gezellig mee te klagen over de opbrengstprijzen en de overheid, terwijl ze goed weten dat oplossing en het probleem bij hun ligt. De enige opdracht die ze mee krijgen is geld verdienen en verkoopvolume op peil houden/vergroten.

We kunnen veel beter het geld op het eigen erf houden. Dan hoeven we ook niet telkens zo te bedelen bij de ketenpartners voor geld om een project te financieren zoals vitalisering varkenssector. Dat zouden we Dan namelijk prima zelf kunnen financieren en vormgeven.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Politiek Coalitie

Niet sturen op krimp veestapel en 'boer aan roer'

Nieuws Politiek

Berucht amendement op dierenwet is van de baan

Nieuws Politiek

Natuurherstelwet met noodrem goedgekeurd

Analyse Politiek

Financiën breekpunt, ook op landbouw botert 't niet

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden