Centraal Bureau voor de Statistiek

BB TV Cor Pierik

Welke rol speelt Oekraïne in onze landbouwimport?

De Nederlandse landbouwexport én -import braken vorig jaar records. Cor Pierik van het Centraal Bureau voor de Statistiek geeft een toelichting op de cijfers. Ook gaat hij in op de vraag welke rol Oekraïne – waar de spanningen met Rusland oplopen – speelt in de Nederlandse landbouwimport.
7 Februari 2022
euro klem inflatie

Nieuws Inflatie

Nederlandse inflatie hoger dan gemiddeld in eurozone

De Nederlandse inflatie bedroeg over januari 7,6%, ten opzichte van één jaar eerder en volgens de Europese rekenmethode. Dat is hoger dan in de hele eurozone, waar de gemiddelde inflatie in januari op 5,1% uitkomt. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. 
2 Februari 2022
uien inschuren

Nieuws CBS

Minder aardappelen, meer uien volgens oogstraming

De bruto opbrengst van aardappelen oogst 2021 valt bij 11% lager uit dan vorig jaar. Dat maakte het CBS vandaag (donderdag 27 januari) bekend met de publicatie van de definitieve oogstraming. De uienoogst van 2021 is daarentegen bijna 12% groter dan vorige jaar.
27 Januari 2022
aardappelperceel kunstmest bemesting

Nieuws Mineralenbalans

Stikstofoverschot in landbouw neemt iets toe

Het stikstofoverschot in de landbouwsector was in 2020 - met 307 miljoen kilo - circa 4,5% groter dan één jaar eerder, zo blijkt uit de Mineralenbalans landbouw van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Zowel uit krachtvoer als kunstmest was er 5 miljoen kilo meer toevoer van stikstof. Daarbij werd 3 miljoen kilo minder stikstof afgevoerd via plantaardige producten, met name door een kleinere tarweoogst.
26 Januari 2022

BB TV Cor Pierik

Meer van het land en minder uit de stal

Er kwam afgelopen jaar meer van het land en minder uit de stal. De totale productie bleef hierdoor nagenoeg gelijk. Het landbouwinkomen beleefde een schoorvoetend herstel, al denken varkenshouders daar waarschijnlijk anders over. Met Cor Pierik zoomen we verder in op de productiecijfers en  inkomensraming van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en Wageningen Economic Research.
24 Januari 2022
export haven logistiek supply chain

Nieuws Handel

Landbouwexport verbreekt opnieuw record

De waarde van de Nederlandse landbouwexport is in 2021 opnieuw gestegen tot recordhoogte. Ondanks de voortdurende coronacrisis en het eerste jaar van de brexit is het vorige record van 2020 ruim verbroken. De landbouwexport heeft in 2021 een recordwaarde opgebracht van €104,7 miljard, 9,4% (oftewel €9 miljard) meer dan het jaar ervoor.
21 Januari 2022

BB TV Cor Pierik

Gebruikt landbouw veel of weinig gewasbescherming?

De Nederlandse landbouwsector gebruikt volgens het meest recente CBS-onderzoek uit 2020, 5 miljoen kilo gewasbeschermingsmiddelen op jaarbasis. Is dat nou veel of weinig? We vragen het aan Cor Pierik, hoofd Landbouw bij het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
14 Januari 2022
euro portemonnee inflatie

Nieuws CPB

Niet meer koopkracht met nieuw kabinet door inflatie

Door de torenhoge inflatie stijgt de koopkracht met het beleid uit het nieuwe coalitieakkoord niet, wat wel de insteek was. Dat blijkt uit de doorberekening van het Centraal Planbureau (CPB). Het CPB meldt ook dat de economische effecten van het van het klimaat- en transitiefonds en het stikstoffonds onzeker zijn.
11 Januari 2022

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox