Shutterstock

Nieuws Inflatie

Nederlandse inflatie hoger dan gemiddeld in eurozone

2 Februari 2022 - Linda van Eekeres

De Nederlandse inflatie bedroeg over januari 7,6%, ten opzichte van één jaar eerder en volgens de Europese rekenmethode. Dat is hoger dan in de hele eurozone, waar de gemiddelde inflatie in januari op 5,1% uitkomt. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). 

In de maand december was de inflatie op jaarbasis, volgens de Europese prijsindex (HICP), in Nederland 6,4%. In de eurozone was dat 5%. Volgens deze methode was de inflatie in Nederland over heel het afgelopen jaar 2,8%.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek publiceert volgende week de inflatie volgens de Nederlandse rekenmethode. Het mandje goederen en diensten en de weging daarvan is anders bij de Europese methode. De Europese rekenmethode is ontwikkeld om de verschillende landen met elkaar te kunnen vergelijken. 

Volgens de Nederlandse rekenmethode, de consumentenprijsindex (CPI), waren goederen en diensten in de maand december 5,7% duurder dan een jaar eerder en was de inflatie over heel het afgelopen jaar 2,7%.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.
Regenradar
Powered by Agroweer

Opinie Han de Jong

Inflatievooruitzichten blijven onzeker

Podcast Valuta met Joost Derks

'Rente in de eurozone gaat als eerste omlaag'

Podcast Valuta met Joost Derks

Zicht op lagere rentes brengt markten in extase

Nieuws Financieel

Voedselinflatie neemt af in Nederland en eurozone

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden