Dossier Brexit

Brexit

Nieuws Brexit

Problemen verwacht bij volgende fase brexit

Grote chaos op gebied van handel en transport is tot nu toe uitgebleven sinds de brexit. Dat neemt niet weg dat er veel problemen zijn, vooral bij de export van het Verenigd Koninkrijk (VK) naar de Europese Unie (EU). De nieuwe fase die per april van kracht gaat, kan ook voor problemen zorgen bij Europese exporteurs. Waar moet een exporteur op letten?
3 Maart 2021
grond Engeland

Achtergrond Brexit

Brits agrarisch beleid gaat grondig op de schop

De landbouw in het Verenigd Koninkrijk wordt hard getroffen door de brexit. Met uittreding uit de Europese Unie kunnen Britse boeren niet langer aanspraak maken op directe steun uit het Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB). Niet langer gebonden aan de regels en dictaten die vanuit Brussel worden opgelegd, zet het land een eigen koers uit. Dat was immers het doel van de brexit.
2 Maart 2021
financieel euro pond

Opinie Joost Derks

De Houdini-truc van het Britse pond

Valutamarkten lijken zich niets aan te trekken van brexit-vertragingen aan de grens en een opvallend rustige Britse route uit de lockdown. Voorlopig houdt het Britse pond de wind stevig in de rug.
26 Februari 2021
aardappelen pootgoed

Inside Aardappelen

Streep door import Schots pootgoed

Nederlandse pootgoedtelers, die op hoogwaardig uitgangsmateriaal uit Schotland vertrouwen voor de pootaardappelvermeerdering, worden door een handelsblokkade gedwarsboomd. Daar moet snel verandering in komen als het aan LTO Nederland ligt. Handelshuizen doen wat ze kunnen.
24 Februari 2021
aardappelen aardappelen poten

Inside Aardappelen

Britse telers eisen importverbod EU-pootgoed

Wanneer wij geen pootaardappelen kunnen exporteren, dan mogen EU-landen ook geen pootaardappelen naar het Verenigd Koninkrijk exporteren. Zo denkt een club Schotse pootgoedtelers erover. Zij vragen de Britse landbouwminister George Eustice met een importverbod te komen voor komend seizoen, als de Europese grenzen niet worden geopend.
22 Februari 2021
Brexit

Nieuws Joost Derks

Brexit: de pijnpunten en een opvallende winnaar

Na 5 weken brexit kan voorzichtige de balans worden opgemaakt van hoe goed het handelsakkoord in de praktijk werkt. Het is al duidelijk dat het bij Europese controles in de Ierse Zee en bij schaaldierexport flink schuurt voor de Britten. Toch is het pond aan een knappe opmars bezig.
4 Februari 2021
Brexit

Nieuws Brexit

Brexitchaos blijft uit, knelpunten nemen toe

De agrosector heeft over het algemeen positief gereageerd op de brexitdeal tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie. Het VK blijft zonder extra tarieven toegankelijk voor Nederlandse groenten en fruit en de extra douaneformaliteiten hebben (nog) niet geleid tot grote problemen. Toch zijn er knelpunten.
11 Januari 2021
Brexit euro pond

Nieuws Brexit

Ierland trekt €100 miljoen uit voor agrofoodsector

Om de gevolgen van de brexit voor agrarisch ondernemers in Ierland enigszins te onderdrukken, heeft de regering van het land bekendgemaakt een nieuwe subsidieregeling te lanceren voor bedrijven in de zuivel- en vleesindustrie. Het land heeft hier een bedrag van €100 miljoen voor uitgetrokken.
5 Januari 2021

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox