Shutterstock

Opinie Joost Derks

De Houdini-truc van het Britse pond

26 Februari 2021 - Joost Derks

Valutamarkten lijken zich niets aan te trekken van brexit-vertragingen aan de grens en een opvallend rustige Britse route uit de lockdown. Voorlopig houdt het Britse pond de wind stevig in de rug.

Het pond is in 2021 uit de startblokken geschoten. Ten opzichte van de euro is de Britse munt binnen iets meer dan 2 maanden met ruim 6% opgelopen. Behalve een vlot verloop van brexit en een doortastend vaccinatiebeleid, spelen ook meevallende economische cijfers een grote rol bij die opmars. Half februari werd bekend dat de Britse economie in het vierde kwartaal met 1% was gegroeid ten opzichte van de voorgaande periode. Dat was een flinke opsteker, aangezien veel economen op een kleine krimp rekenden. Een andere meevaller is dat de inflatie in de afgelopen 12 maanden uitkwam op 0,7%. Dat is net iets meer dan de 0,6% van december.

Langzaam uit de lockdown
Zelfs toen uit de plannen van premier Boris Johnson bleek dat het land er iets langer over doet om alle coronamaatregelen terug te draaien dan waar specialisten op rekenden, werd dat door economen en valutahandelaren ontvangen als goed nieuws. Johnson ziet het als prioriteit om – net als in Nederland – de scholen weer te openen. Dat doet hij op 8 maart. Het openen van niet noodzakelijke winkels en dienstverleners, zoals kappers, gebeurt pas in april of mei. Er worden stapsgewijs meer maatregelen teruggedraaid, totdat uiteindelijk vanaf 21 juni de nachtclubs weer opengaan en het festivalseizoen kan beginnen.

Het voordeel van het voorzichtig, stapsgewijs openzetten van de economie is dat het gevaar van een extra golf besmettingen een stuk kleiner wordt. En dat weegt op valutamarkten net wat zwaarder dan het trage tempo. Economen rekenen erop dat de economie in het eerste kwartaal van 2022 weer op het niveau ligt van voor de virusuitbraak.

Als je wat beter kijkt, wordt duidelijk dat er wel het een en ander valt af te dingen op de positieve berichten. De opvallende groei in het vierde kwartaal was bijvoorbeeld voor een groot deel te danken aan een hamstereffect. Veel Britten hebben in de laatste maanden van 2020 flink ingeslagen uit vrees voor een chaotische brexit.

Zwem niet tegen de stroom in
Daar komt bij dat het vlotte handelsverkeer na brexit mogelijk vooral een gevolg is van de relatief kleine goederenstroom. Naarmate de handelsstromen tussen Groot-Brittannië en Europa toenemen, nemen de vertragingen toe. Bij een recente enquête onder 350 Britse voorraadmanagers bleek dat 2 van de 3 ondervraagden te maken had met vertraging bij de invoer van goederen. Bij een vergelijkbaar onderzoek in januari was dat nog 1 op de 3.  

Maar zo lang de valutawereld vooral focust op het goede nieuws, zit het pond stevig in de lift en is het te vroeg om positie te kiezen voor een omslag. Of zoals er in Potjeslatijn boven de pilaren bij het Amsterdamse Max Euweplein staat: Homo sapiens non urinat in ventum. Een wijs man plast niet tegen de wind in.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.

Podcast Valuta met Joost Derks

'Rente aan het einde van het jaar zeker lager'

Opinie Joost Derks

Brazilië en Chili lopen in rente ver voor op EU en VS

Opinie Joost Derks

Inflatiedoelstelling Turkije even absurd als ambitieus

Opinie Joost Derks

Oplaaiend bankenvuurtje is gunstig voor de dollar

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox