Shutterstock

Nieuws Granen

Europa wil import van soja uit Brazilië beperken

9 November 2020 - 2 reacties

Het Europees Parlement heeft een verzoek ingediend om de import van sojabonen uit Brazilië te beperken. De wens is dat Europese handelaren door middel van verplichte certificering moeten bewijzen dat de sojabonen die zij importeren het bos in Zuid-Amerika niet beschadigen.

In de plenaire vergadering van het Europees Parlement afgelopen week is het verzoek ingediend om de import van Braziliaanse sojabonen te beperken middels een verplichte certificering. Volgens het Europees Parlement zal dit ervoor zorgen dat sojabonen met bestemming Europa, het tropisch regenwoud en de andere bosgebieden in Zuid-Amerika niet beschadigden. Tot nu toe hebben soja-importeurs onvoldoende inzicht in de herkomst van hun product. "We zijn het er allemaal over eens dat onze vrijwillige maatregelen zijn mislukt", zo vertelde Europarlementariër Delara Burkhardt.

Bezorgdheid over ontbossing
vanuit de Europese Unie worden al langer zorgen geuit over de grootschalige ontbossing in Brazilië en over de genetisch gemodificeerde variëteiten in de sojateelt. Daarom wil het Europees Parlement nu dat de Europese Commissie een voorstel indient voor een Europese verordening inzake bescherming van natuurlijke bosgebieden. Volgens het Parlement moet dit op korte termijn plaatsvinden en de Europese Houtverordening zou daarbij als voorbeeld genomen moeten worden. Hiermee wordt de invoer van tropisch hout vandaag de dag streng gereguleerd.

Niet alleen in de Europese Unie zijn zorgen, ook de organisaties van de Europese graanhandel (Coceral), mengvoederindustrie (Fefac) en olie (Fediol) steunen de initiatieven om het tropisch regenwoud te beschermen. Toch wordt deze methode niet gesteund. "Als de Europese Unie stopt met het kopen van sojabonen uit Brazilië, dan zullen andere kopers ingrijpen en wordt het regenwoud nauwelijks geholpen", zo stellen zij. De organisaties wijzen er op dat de Europese Unie slechts 15% van de wereldhandel in soja heeft, terwijl China 58% heeft.

Individuele initiatieven
Het idee van het Europees Parlement is niet nieuw. Afgelopen maanden hebben individuele landen al bekendgemaakt te streven naar soja met een ontbossingsvrije bron. Denemarken wil bijvoorbeeld dat in 2021 ongeveer 20% van de soja-import afkomstig is van ontbossingsvrije bronnen. Het jaar daarop moet dat percentage stijgen naar 40%. Finland zette eerder al een kleine stap door te stoppen met de import van soja. Dit land wil binnen een aantal jaar (uiterlijk in 2025) af van de soja-import voor veevoer.

boerenbusiness.nl

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
In tijden als deze houden we je graag op de hoogte van objectieve en transparante marktinformatie, aangevuld met heldere prijzen en noteringen. Daarom haal je deze maand meer uit jouw gratis Boerenbusiness Account. Je krijgt van ons in de maand juli 10 gratis premium-artikelen cadeau. Meld je aan
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Abonnee
Fortissimo 9 November 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/granen-grondstof/artikel/10889980/europa-wil-import-van-soja-uit-brazilie-beperken]Europa wil import van soja uit Brazilië beperken[/url]
Worden de vega-gehackt burgers mooi duur van! Hoe zit het trouwens met die programma's waar al het NL'se veevoer reeds in moet zitten en die eisen stellen aan de herbebossing???
Abonnee
vrij grof 23 November 2020
De soja voor de veehouderij is geen probleem want dat is het schroot (afval). de soja voor de mens is het probleem maar de veehouderij de schuld geven is veel makkelijker en de onwetende burger slikt dat als zoete koek.
U kunt niet meer reageren.
Boerenbusiness Award

Win jij dit jaar de Agribusiness Award?

Maak kans op een mediapakket en een vervolgtraject van ABN AMRO

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Nieuws Sojabonen

Iets minder soja ingevoerd, wel recordimportwaarde

Inside CBS

Helft soja komt uit Brazilië, invoervolume stijgt

Analyse Granen & Grondstof

De tarwemarkt kruipt voorzichtig naar boven

Analyse Granen & Grondstof

Graanmarkt blijft krap, logistiek de uitdaging

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief