Alexandros Michailidis / Shutterstock

Politiek Farm to Fork

Europarlement stemt massaal voor 'Farm to Fork'

20 Oktober 2021 - Jurphaas Lugtenburg - 16 reacties

Het Europese Parlement heeft dinsdagavond 19 oktober ingestemd met de 'Farm to Fork'-strategie. De uitslag is een overwinning voor de Green Deal van Eurocommissaris Frans Timmermans.

De 'Farm to Fork'-strategie is met 452 stemmen voor, 170 tegen en 76 onthoudingen met ruime meerderheid aangenomen. Dat is opmerkelijk te noemen. Farm to Fork lag de afgelopen weken namelijk zwaar onder vuur. Er was onder meer flinke kritiek op de zwakke onderbouwing van het plan en de Commissie werd beticht van een poging om een kritisch rapport weg te moffelen.

Met het aannemen van de strategie neemt het Europarlement "een resolutie aan die moet zorgen voor een fair, gezond en milieuvriendelijk voedselsysteem binnen de Europese Unie", schrijft het Parlement in een persbericht. Wel moeten boeren ondersteund worden om de doelen te halen, vindt co-rapporteur Herbert Dorfmann. "Onze landbouwers leveren al fantastisch werk, dus als we hen terecht vragen hun gebruik van pesticiden, meststoffen en antibiotica terug te dringen, moeten we hen ondersteunen zodat de productie niet gewoon buiten de Europese Unie plaatsvindt."

Kritische geluiden
Toch klinkt er ook kritiek. Zo waarschuwt Bert-Jan Ruissen (SGP) dat het Parlement grote risico's neemt met de voedselproductie. "Onhaalbare en onbetaalbare doelen opleggen aan de landbouw is een recept voor misoogsten, kaalslag van het platteland en groeiende afhankelijkheid van import uit landen met lage normen." Over het doel het middelengebruik met 50% te verminderen, zegt hij: "Een mooi streven, maar dat kun je niet opleggen bij een natuurproduct. Wat als er weer een natte zomer is vol schimmels en plantenziektes? Dan maar een jaartje geen brood?"

Annie Schreijer-Pierik (CDA) wijst op de gevolgen van deze strategie. "De kosten van de productiekrimp en doelen in Timmermans' transitie worden neergelegd op het bordje van boeren en tuinders, wier verdienmodel nu al tekortschiet. Er dient eerst een volledige effectbeoordeling te komen die zekerheid biedt over de consequenties voor boereninkomens, de levensmiddelenketen en strategische voedselvoorziening, gevolgd door een herijking van de doelstellingen."

Alternatieven
Daar zit ook de pijn voor Jan Huitema (VVD). De Commissie heeft de doelen van 'Farm to Fork' gepresenteerd zonder eerst de effectenstudie af te wachten. "Ik ben niet tegen de ambitie om minder beschermingsmiddelen en kunstmest te gebruiken, maar wel op voorwaarde dat er alternatieven voorhanden zijn om ons landbouwgrond optimaal te gebruiken", schrijft hij. "Een logisch alternatief voor bijvoorbeeld kunstmest is dierlijke mest. Maar, door Europese wetgeving kunnen boeren op dit moment hun eigen dierlijke mest niet ten volle gebruiken voor hun gewassen. In plaats daarvan worden ze gedwongen kunstmest te gebruiken. De wereld op z'n kop!"

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
16 reacties
Abonnee
Insider 20 Oktober 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10894786/europarlement-stemt-massaal-voor-farm-to-fork]Europarlement stemt massaal voor 'Farm to Fork' [/url]
Het Euro parlement, komt van "parler", tateren en snateren en de boel verzieken, is de ondergang van ons Avond land.
Doelbewust stemmen die overbetaalde domme( om niet te zeggen stomme) gasten, iets wat van " bovenaf" opgelegd is en waar al die kwieten géén notitie verstand van hebben.
Dit leidt tot een totalitaire staat, zeg maar communisme en dit heeft nog nooit gewerkt, nergens en niet in de hele geschiedenis.
We moeten er door, dit duurt minimaal 10-20 j.
De chinezen en de russen lachen zich een bult!
Abonnee
jan 20 Oktober 2021
tja en als er dalijk te weinig is gaat het net als met de energie, prijzen omhoog afhankelijk van Rusland en andere landen waar welzijn en milieu niet tellen
Abonnee
Kjol 20 Oktober 2021
Geweldig als er tekorten ontstaan! Prijzen knallen omhoog!
Abonnee
frog 20 Oktober 2021
Het leuke is als er straks tekorten ontstaan, en die komen er zeker met zulk beleid! Dan zijn de heren en dames politici of hoe ze ook genoemd moeten worden in deze woke tijd weer verbijsterd en vragen ze zich af hoe dit toch zo ver heeft kunnen komen.
Reinier Gerrits 20 Oktober 2021
Jammer dat dhr Huitema zich zo blijft uitlaten over dierlijke mest en kunstmest. Helder en geen discussie wat mij betreft dat we dierlijke mest als basis gebruiken en zoveel mogelijk hergebruiken voor hun nutrienten inhoud.
Alleen door telkens te blijven benadrukken dat dierlijke mest een prima alternatief voor kunstmest is geeft hij aan niet te willen snappen dat bijna alle dierlijke mest gerecyclede kunstmest is. Hetzij in de vorm van geimporteerd krachtvoer (2/3e in geval van stikstof) hetzij in de vorm van kunstmest (1/3e in geval van stikstof). zonder input aan de voorzijde is er ook geen dierlijke mest om te recyclen....

Zou fijn zijn als die schijnvoorstelling nu eens achterwegen zou kunnen blijven.
Abonnee
jk 20 Oktober 2021
over 30 jaar krijgen we een herstelwet vanuit Europa, dan zijn ze zat van de voedseltekorten en hoge prijzen
Abonnee
melkert 20 Oktober 2021
dat geen 30 jaar duren hoor
Abonnee
frog 20 Oktober 2021
Ik denk dat er straks marshallhulp nodig is!
Abonnee
cm 20 Oktober 2021
Ten alle tijden mag het voedsel voor de burger niet te duur worden ;daar hoef je je geen illusies te maken. Linksom of Rechtsom trekt de boer aan het kortste eind .
Abonnee
veehouder 20 Oktober 2021
Dwaasheid ten top , men wil weer terug naar voedsel tekorten. Elders vandaan halen als het daar noch wel is? Ben een midden vijftig heb mijn grootouders gehoord hoe men met de schop en mest de bodem hebben bewerkt om vruchtbaar te maken. In de oorlog waren ze van tel. Nu zijn we een een eeuw verder en men wil weer naar de tijd van het voorgeslacht. meer mensen op de aardbol samen minder produceren dat vraagt alleen maar om ............honger. Het schrale gezicht van de oorlogstijd. Samen afhankelijk dat is de toekomst over geleverd aan ..........
Henk. 21 Oktober 2021
Samen met Timmermans gaat de EEG zichzelf vernietigen.!
Nonfeodaal 21 Oktober 2021
Het wordt tijd dat een hectare grond uitgedrukt in goud €10miljoen doet en de boeren de absolute machthebbers worden.
gerard 21 Oktober 2021
ik wil gewoon mijn deel van de taart en dan wel het grootste deel want ik heb een weer risico een kwalitiet,s risico en een prijs risico en daar wil ik graag voor beloond worden
Jokertje 21 Oktober 2021
De Fam Pon kocht jaren geleden al grote oppervlaktes in Zuid Amerika en zakenmensen uit Saudi Arabië kopen 10.000 ha in West Ethiopie.

Vanuit de Verenigde Arabische Emiraten koopt men 57.000 ha in Roemenie. https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10878154/sjeik-koopt-grootste-akkerbouwbedrijf-europa

Overal is men bezig om in voedselproductie te investeren en zoekt men uitbreiding.

Dus er zijn veel mensen die tekorten zien komen, en wat doet Europa?

Een levensgevaarlijk spel wordt gespeeld, waarbij uit het oog wordt verloren dat import voedsel niet aan de strenge eisen voldoet qua voedselveiligheid dan voedsel binnen Europa.
Abonnee
jans 21 Oktober 2021
laat maar gebeuren,nu schijt iedereen toch op de landbouw.
Abonnee
Veehouder 21 Oktober 2021
Tevens is voedsel de eerstelevensbehoefte welke in tijden van spanningen , oorlogsdreiging, grote macht betekend. Een volk op de knieën krijgen is voedsel nummer 1. Gas Rusland , electra komt meer en meer in buitenlandse handen goed bezig Nederland, Europa
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden