Monetair beleid

BB TV Edin Mujagić

Amerikaanse onrust doet lange rentes oplopen

Edin Mujagić, hoofd econoom bij OHV Vermogensbeheer, schetst in een interview met Foodbusiness de gevolgen van de onrust op de Amerikaanse financiële markten door ruzie over de Amerikaanse staatsschuld. Daarbij heeft ook de centrale bank Fed aangekondigd haar monetaire beleid te wijzigen. Wat betekent dit voor de rentes en de Europese concurrentiepositie?
1 Oktober 2021
euro

Nieuws Rente

Einde van het ultraruime monetaire beleid

In Nieuw-Zeeland is de centrale bank gestopt met opkopen van staatsobligaties. En in Noorwegen is de centrale bank de rente aan het verhogen. Deze geografische tegenpolen kunnen we gerust zien als eerste tekenen van een verandering van het monetaire landschap. Wat betekent dit?
27 September 2021
euro

Nieuws Rente

ECB brengt beleid piepklein beetje dichter bij realiteit

Het bestuur van de Europese Centrale Bank besloot donderdag 9 september om in een iets lager tempo obligaties op te kopen via het zogeheten PEPP-programma, waarbij de voorwaarden van financiering gunstig bijven. De APP, het 'reguliere' opkoopprogramma, wordt ongewijzigd voortgezet voor €20 miljard per maand.
11 September 2021
Boerenbusiness

Opinie Han de Jong

Gaan we van vreselijk jaar naar een geweldig 2021?

Het jaar 2021 wordt economisch beter dan algemeen verwacht. De conjunctuur loopt vooralsnog uiteen tussen regio's, maar deze recessie wijkt af van eerdere recessies. Het jaar 2020 is weliswaar zonder Olympische Spelen, maar met veel wereldrecords. Waarin beleggers voor nieuwe prangende vragen zijn gesteld. Han de Jong blikt terug en vooruit.
29 December 2020
koeien Verenigde Staten

Nieuws Rente

Amerikaanse economie krijgt heviger wind tegen

Amerikaanse bedrijven hebben in september 661.000 nieuwe banen gecreëerd volgens de laatste cijfers van het Amerikaanse bureau voor de statistiek. Daarmee is het tempo in de toename van het aantal nieuwe banen vertraagd vergeleken met augustus. Wat betekent dit?
4 Oktober 2020
Boerenbusiness

Opinie Edin Mujagic

Is het Draghedie decennium begonnen?

Wat gaat het nieuwe jaar in economisch opzicht brengen? Al enige tijd heeft Outlooks 2020 geregend. Wat ik echter minstens zo interessant vind, is vooruit te kijken naar de komende jaren. Zeker nu we niet alleen aan een nieuw jaar maar ook een nieuw decennium beginnen.
13 Januari 2020
Boerenbusiness

Inside Rente

Nieuwe ECB-baas als Alice in monetair Wonderland

In het moderne sprookje Alice in Wonderland, valt het meisje Alice in een konijnenhol nadat ze achter een pratend wit konijn aanging. Na een lange val belandt ze in een sprookjeswereld, waar ze allerlei verbazingwekkende avonturen beleeft voordat ze wakker wordt in de normale wereld. Net als Alice is de Europese Centrale Bank (ECB) enige tijd geleden in een monetair hol gevallen, waar de bank nogal wat absurde zaken in meemaakt.
6 September 2019

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox