Suikerbieten

suikerbieten suiker

Achtergrond Suiker

Suikertekort is nog niet van de baan

Er moet nog altijd rekening worden gehouden met een tekort aan suiker. Onder meer omdat India actief blijft inzetten op de productie van suikerriet voor de ethanolindustrie. Het gevaar van een suikertekort zien ze in het Verenigd Koninkrijk ook. Daarom zijn de contractprijzen voor 2022 fors verhoogd. En de Liffe-notering, die blijft op een hoog niveau staan.
6 Januari 2022
suikerbieten bietenhoop

Achtergrond suiker

'Allulose heeft veel potentie als suikervervanger'

Met de huidige voedingstrends groeit de vraag naar een volwaardige suikervervanger. Het caloriearme allulose kan die rol vervullen en doet dat reeds in landen als de Verenigde Staten en Japan. Er liggen ook kansen voor de Nederlandse suikerbietenteelt. Een consortium van vier bedrijven, waaronder Cosun Beet Company, werkt aan de toelating in Europa.
30 December 2021
akkerbouw suikerbieten bietenoogst bietenplant vorst winter

Nieuws Cosun

Calamiteitenregeling Cosun open vanwege vorst

De vorst van afgelopen dagen heeft lokaal voor schade gezorgd aan de bieten die nog in het land staan. Ook zijn er partijen aan de hoop die niet of niet tijdig zijn afgedekt, meldt Cosun. Cosun heeft daarom een calamiteitenregeling opengesteld van 23 december tot 31 december.
23 December 2021
suikerbieten frankrijk

Nieuws Suiker

Franse bietenprijs stijgt, vooruitzichten zijn goed

Eén van de twee grote Franse bietencoöperaties, Cristal Union, heeft haar bietenprijs voor 2021 bekend gemaakt. Die komt uit op €29 per ton bieten. Het resultaat is marginaal hoger dan waar eerder rekening mee werd gehouden.
6 December 2021
akkerbouw ploegen

Achtergrond Akkerbouw

60.000 euro meerkosten bij gemiddelde akkerbouwer

Een gemiddeld akkerbouwbedrijf met 100 hectare consumptieaardappelen, zaaiuien, suikerbieten en wintertarwe kijkt voor teeltseizoen aan tegen een kostprijsstijging van minimaal €60.000 op zijn bedrijf. Dat becijfert adviesorganisatie Delphy op basis van kostprijsberekeningen. Vooral de gestegen kunstmest- en energieprijzen hakken flink in op het saldo.
11 November 2021
suikerbieten bietenoogst

Inside Suiker

Gunstig weer zorgt voor hogere suikeropbrengst

De suikerbietencampagne in Nederland is bijna halverwege. Dankzij de gunstige weersomstandigheden ziet Cosun Beet Company het suikerpercentage nog iets verder stijgen. Toch is er wereldwijd sprake van krapte op de suikermarkt met als gevolg een hoge suikerprijs.
4 November 2021
suikerbieten

Inside Suiker

Lichte krimp in areaal en opbrengst suikerbieten

De totale opbrengst van suikerbieten in Nederland valt dit jaar 2,3% lager uit dan in 2020. Zowel het areaal als de oogst krimpt. Dat blijkt uit de voorlopige oogstraming akkerbouw van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
28 Oktober 2021
bietenoogst

Nieuws Suikerbieten

Lastig voorjaar klinkt door in Franse bietenoogst

De forse vorstschade van dit voorjaar in Franse suikerbieten is duidelijk terug te zien in de opbrengst. De suikeropbrengsten zijn weliswaar gemiddeld echter, telers zijn niet tevreden. Ook is nog steeds sprake van veel aantasting van het vergelingsvirus.
26 Oktober 2021

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox