Photoagriculture / Shutterstock.com

Nieuws Suiker

Franse bietenprijs stijgt, vooruitzichten zijn goed

6 December 2021 - Niels van der Boom - 1 reactie

Eén van de twee grote Franse bietencoöperaties, Cristal Union, heeft haar bietenprijs voor 2021 bekend gemaakt. Die komt uit op €29 per ton bieten. Het resultaat is marginaal hoger dan waar eerder rekening mee werd gehouden.

De prijs ligt bijna €10 onder het niveau van Nederland vorig jaar, wat niet zo gek is. Het komt ongeveer overeen met het coöperatief resultaat waarmee Royal Cosun de bietenprijs jaarlijks kan spekken. Cristal Union betaalt dit bedrag uit voor bieten geleverd met 16% suiker. Juist dat suikergehalte is dit jaar een probleem. Door het groeiseizoen met donker weer in de zomer en een natte nazomer en herfst zijn de wortels minder zoet.

Opbrengst beter, maar niet geweldig
Samen met concurrent Tereos heeft coöperatie Cristal Union 85% van alle suikerbieten in Frankrijk in handen. In totaal is dit jaar 410.000 hectare gezaaid, wat dit seizoen een opbrengst van 34 miljoen ton op moet leveren volgens overheidscijfers. Dat is 30% meer dan in het dramatische 2020. Toen sloeg het vergelingsvirus overal om zich heen. Desondanks ligt de opbrengst nog steeds 8% onder het meerjarig gemiddelde van 87 ton per hectare. Dit jaar wordt 83,4 ton verwacht.

Cristal Union hoopt de uitbetalingsprijs voor volgend jaar naar €30 per ton te kunnen verhogen. De coöperatie garandeert nu al een prijs van €28 voor komend seizoen. Dat is inclusief een premie voor de pulp én bij garantie dat het areaal niet wordt verlaagd. Bij een opbrengst van 87 ton levert dat een bruto saldo van €2.610 per hectare. Dors je 9 ton tarwe van €255, dan is dat €2.295. Exclusief eventuele stro-opbrengsten. Een bijkomend voordeel is wel dat bieten minder stikstof vergen en de teeltkosten lager liggen. Tegelijk is het ook een onzekere teelt geworden, al hebben de Fransen wel de kans om met neonicotinoïden gecoat zaad te gebruiken dankzij de dit jaar verleende derogatie.

Niet minder bieten
Ondanks het relatief hoge niveau van de graan- en koolzaadprijzen heeft het areaal suikerbieten daar naar alle waarschijnlijkheid niet of nauwelijks onder te lijden. Ook zetten de suikerproducenten in op een gelijkblijvend of groter areaal.

Ten opzichte van vorig seizoen betaalt Cristal Union €2 per ton meer. Volgens de coöperatie is dat te wijten aan de betere verkoopprijzen voor suiker, ethanol en alcohol. Voor 2022 zijn de vooruitzichten positief. Wat de winst drukt, zijn de gestegen kosten voor energie. De fabrieken verbruiken enorm veel aardgas en juist die kosten zijn fiks gestegen. Volgens vicedirecteur Xavier Astolfi heeft de coöperatie 90% van zijn gasbehoefte gehedged (vooraf vastgelegd) waardoor de impact op het huidig verwerkingsseizoen beperkt is.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappel- en granenmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Jaakie 6 December 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10895562/franse-bietenprijs-stijgt-vooruitzichten-zijn-goed]Franse bietenprijs stijgt, vooruitzichten zijn goed[/url]
Zijn bieten volgens BB goedkoper in teeltkosten dan tarwe!?
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
akkerbouw noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Suikerbieten

Britse bietentelers woedend na mager contractaanbod

Nieuws Suikerbieten

Bietenprijs Cosun over 2022 fors hoger richting record

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox