Gemeenschappelijk Landbouwbeleid

akkerbouw ploegen

Nieuws Akkerbouw

NAV: Akkerbouw de dupe van landbouwplannen

De Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) luidt de noodklok over de toekomst van de bedrijfstak. Door een combinatie van Europese en nationale plannen, plus een voorziene overheveling van gelden ten behoeve van andere bedrijfstakken dreigt er amper inkomen meer over te blijven.
4 November 2021
Janus WOJCIECHOWSKI

Achtergrond Europese Commissie

'Focus EU-beleid moet op de kleine bedrijven'

Biologische landbouw is een van de speerpunten in het nieuwe Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB). De Commissie wil de productie en consumptie van biologische producten een boost geven en heeft als stimulans daarvoor 23 september voortaan uitgeroepen tot de ‘EU-biodag’. Landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski maakte van de gelegenheid gebruik om zijn visie op de biologische landbouw en de agrarische sector in bredere zin uiteen te zetten tijdens de Future of Food en Farming bijeenkomst.
24 September 2021
grasoogst natuur

Nieuws Landbouwbeleid

WUR adviseert inzet 30% GLB-steun voor klimaat

Een nieuw kabinet moet vanaf 2023 bij voorkeur zo'n 30% van de directe Europese inkomenssteun voor de landbouw (eerste peiler) overhevelen naar het potje voor andere landbouw-gerelateerde uitgaven (tweede peiler). Doel is om klimaat- en natuurdoelen te kunnen halen.
17 September 2021
aardappelen Zwitserland

Achtergrond Biologisch

Schiet het nieuwe GLB zijn doelen voorbij?

Biologische landbouw neemt een prominente positie in het nieuwe Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB). In Oostenrijk, waar al een relatief groot deel van de boeren biologisch werkt, bestaat de vrees dat het beleid dat de politici in Brussel voorstaan in de praktijk weleens averechts kan uitpakken.
30 Augustus 2021
droogte Agrifoto grondbewerking Stoppelbewerking

Achtergrond Economie

Groot deel inkomen boeren uit directe betalingen

Het gemiddelde inkomen op landbouwbedrijven in de EU is in de periode 2007 tot en met 2018 gestegen, maar blijft in vergelijking met de inkomens in andere sectoren nog steeds laag.
23 Augustus 2021
Brussel Europese Commissie

Nieuws GLB

Europese Commissie verhoogt voorschot op GLB

De Europese Commissie heeft gisteren (woensdag 4 augustus) de mogelijkheid voor een voorschot op subsidies uit het Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB) verruimd. Boeren kunnen daarmee een hoger voorschot krijgen.
5 Augustus 2021
Subsidie

Nieuws RVO

9.400 boeren vragen voorschot op GLB

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is vorig week begonnen met de uitbetaling van de voorschotten op de basis- en vergroeningsbetalingen. Ruim 9.400 ondernemers maken gebruik van deze regeling.
26 Juli 2021
Brussel Europa

Nieuws GLB-akkoord

'Grootste hervorming GLB sinds MacSherry erdoor'

Onderhandelaars van het Europees Parlement en de Raad van Ministers hebben vanmiddag (vrijdag 25 juni) een akkoord bereikt over het nieuwe Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB). Tijdens de presentatie noemde parlementariër Norbet Lins het akkoord 'de grootste hervorming van het GLB sinds MacSherry in 1992'.
25 Juni 2021

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief