Landbouwexport

export haven transport trein spoorwegen

Inside Graan

Australiërs krijgen graan het land niet uit

Een te kort aan vrachtwagenchauffeurs en treinmachinisten is een groot probleem voor de export van graan in vooral West-Australië. De havens zijn volgeboekt om de recordoogst over de wereld te verschepen, maar handelaren hebben de grootste moeite om hun graan daar te krijgen. En dat in een jaar met goede prijzen en grote vraag naar graan.
22 April 2021
financieel valuta rusland roebel

Nieuws Handel

Rusland exporteert fors meer landbouwproducten

Rusland heeft sinds de start van het jaar fors meer agrarische producten geëxporteerd. De exportwaarde komt tot en met 21 maart uit op $6,2 miljard, terwijl dat een jaar geleden in deze periode $5 miljard was. Met name Turkije is een belangrijke afnemer van Russische producten. Daarmee stoot het China van die troon.
30 Maart 2021
biologisch erwten eggen

Nieuws Biologische landbouw

Kan Nederland profiteren van Duitse bio-boom?

De afzet van biologische producten is in Duitsland bijna een kwart gegroeid in 2020. Ook het aantal agrarische bedrijven dat biologisch is gaan boeren, is fors gegroeid. De coronapandemie heeft geresulteerd in meer vraag naar biologische producten. Kan Nederland profiteren van de sterke vraag?
1 Maart 2021
china

Nieuws Export

China blijft belangrijke markt voor Nederland

Nederland verdiende vorig jaar €4,6 miljard aan de export van goederen van eigen makelij naar China. Dit geven de nieuwste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) weer. Met name landbouwmachines, babymelkpoeder en vlees uit Nederland zijn populair bij de Chinezen.
11 Februari 2021
export import

Nieuws Landbouwexport

Minder product uitgevoerd, maar tegen hogere prijs

Ondanks de coronacrisis is de waarde van de landbouwexport over 2020 met 1% gegroeid. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek en Wageningen Economic Research. Toch zijn de cijfers wat vertekenend, want het totale volume is met 7% gedaald. Kortom: de prijs per geëxporteerd product lag vorig jaar hoger.
22 Januari 2021
export Brexit verenigd koninkrijk Boerenbusiness

Nieuws Coronacrisis

Chaos aan Britse grenzen. Wat zijn de gevolgen?

De verwachte brexit-chaos is onverhoopt 10 dagen naar voren gehaald, nu Frankrijk heeft besloten om ook het vervoer van goederen stil te leggen naar het Verenigd Koninkrijk. Zondag 20 december werden al alle Britse landsgrenzen gesloten voor passagiers. Het besluit valt exact in de drukste tijd van het jaar.
21 December 2020
akkerbouw spuiten gewasbescherming Polen

Achtergrond Polen

Polen: Land van kleine boeren en hoge subsidie

Het Poolse overheidsstatistiekbureau GUS heeft nieuwe cijfers gepubliceerd over de ontwikkeling van de landbouwsector in 10 jaar tijd. Die tonen aan dat Polen nog altijd een landbouwland is met enorme potentie. Landbouwbedrijven met minder dan 5 hectare domineren er nog steeds de helft van het landschap, al gaat de professionalisering razendsnel.
24 Oktober 2020
export graanexport

Nieuws Agrarische handel

Nederland grote afnemer van Vlaamse producten

Vlaanderen heeft in 2019 meer landbouw- en voedingsproducten uitgevoerd dan geïmporteerd, waardoor het een handelsoverschot van €7,1 miljard noteert. Vooral de productgroepen akkerbouw en zuivel geven een flinke boost aan de Vlaamse agrohandel.
24 Augustus 2020

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox