Olaf Schulz / Shutterstock.com

Nieuws Energie

Kunstmestfabriek gaat groene ammoniak maken

8 Oktober 2020 - Jeannet Pennings

Kunstmestfabrikant Yara wil voor de productie van ammoniak overstappen op groene waterstof. Het moet de fabriek in het Zeeuwse Sluiskil, een van de grootste energieslurpers in Nederland, een forse CO2-besparing opleveren. De energie komt van een groot nieuw windmolenpark op zee. 

Yara werkt hiervoor samen met het Deense Ørsted, de grootste ontwikkelaar van windparken op zee. De 2 partijen spreken van een 'baanbrekend project'. Het idee is om ammoniak, 1 van de belangrijkste ingrediënten voor kunstmest, groen te gaan te produceren. Hiervoor wordt fossiele waterstof vervangen door hernieuwbare waterstof.

Het project heeft de potentie om 100.000 ton CO2 te besparen. Dat is vergelijkbaar met het van de weg halen van 50.000 benzineauto's. Voorwaarde is wel dat aangekondigde waterstoftechniek en de juiste regelgeving eind 2021 gereed zijn. Dan is het project naar verwachting in 2024 of 2025 operationeel.

Hernieuwbare waterstof
Voor de productie van groene ammoniak stapt Yara over op hernieuwbare waterstof. Hiervoor wordt een 100MW elektrolyser ontwikkeld. Een nieuw windmolenpark op zee van Ørsted moet deze installatie voeden. Dit op 1 na grootste windpark ter wereld ligt voor de kust van Zeeland, vlakbij de fabriek in Sluiskil.

Met de hernieuwbare waterstof kan per jaar ongeveer 75.000 ton groene ammoniak worden geproduceerd. Dat is circa 10% van de capaciteit van de grootste van de ammoniakfabrieken in Sluiskil. De groene ammoniak is bedoeld voor de productie van groene meststoffen. In de toekomst kan het mogelijk ook worden gebruikt voor klimaatneutrale scheepsbrandstof.

Kosten nog aanzienlijk hoger
Waterstof geproduceerd uit hernieuwbare energiebronnen is een CO2-vrij alternatief voor waterstof op basis van fossiele bronnen. De kosten zijn momenteel echter nog aanzienlijk hoger. Dat maakt overheidssteun vooralsnog nodig om op grote schaal hernieuwbare waterstof te kunnen produceren.

Ørsted en Yara zoeken bovendien publieke cofinanciering ter ondersteuning van de ontwikkeling en bouw van hun installatie. Onder voorbehoud van voldoende cofinanciering en een goede business case wordt eind 2021 of begin 2022 een definitieve investeringsbeslissing voor de bouw van de nieuwe fabriek genomen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jeannet Pennings

Jeannet heeft haar roots in de bloembollensector liggen en zij groeide op een agrarisch bedrijf in de kop van Noord-Holland op. Als generalist bericht ze voor Boerenbusiness over alle sectoren. Daarnaast verkent ze de mogelijkheden van sponsored advertising.
Regenradar
Powered by Agroweer

Opinie Kasper Walet

Help! De energietransitie verzuipt

Analyse kunstmest

Weinig handel, prijzen kunstmest onder druk

Analyse Energie

Grotere voorraden krijgen weinig vat op olieprijs

Nieuws Energie

Afbouw salderingsregeling sneuvelt in Eerste Kamer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden