Dossier Eiwittransitie

Avebe

Nieuws Avebe

Solanic-eiwit in trek en dus verhoogt Avebe productie

Aardappelcoöperatie Avebe investeert €66 miljoen in haar innovatie- en duurzaamheidsprogramma. Een groot deel van dat bedrag wordt besteed aan de eiwitproductie. 'De sterke groei van de plantaardige markt, in combinatie met de aantrekkelijke eigenschappen van ons aardappeleiwit, hebben geleid tot een tekort aan Solanic.' En daarom heeft Avebe het doel om de productie te verhogen.
6 December 2021
Boerenbusiness

Nieuws Rabobank

Dierlijk eiwit heeft geen last van vervangers tot 2035

De impact van vlees- en zuivelvervangers op de dierlijke eiwitketens en de akkerbouwsector is tot 2035 nog beperkt. Hoewel de markt voor alternatieve eiwitten flink doorgroeit, blijft het de komende 14 jaar 'slechts' een nichemarkt. Rond 2035 hebben vlees- en zuivelvervangers circa 4% en 9% consumptieaandeel in respectievelijk de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk.
28 Juni 2021

Aangeboden door Bayer Cropscience

De waarde van nuttige insecten in de uitenteelt

Bayer heeft in samenwerking met Cebeco Agrochemie en IPM Impact onderzoek gedaan naar de waarde van nuttige insecten in de uienteelt. Wat kunnen we met nuttige insecten en wat zijn de effecten van 'bankerplants'? Mark Ermers, Crop Advisor vollegrondsgroenten bij Bayer, geeft u een eerste inkijk in de resultaten.
14 Oktober 2020
Boerenbusiness Beter leven Pluimveevlees

Nieuws Coronacrisis

Insectenvoer aan opmars begonnen bij Agrifirm

Voor veevoercoöperatie Agrifirm is deze corona tijd naar eigen zeggen hét moment om gedurfde stappen te zetten in de veevoerproductie. Palmvet in pluimveevoer wordt vervangen door een vet additief dat gemaakt is van insecten.
2 Juni 2020
aardappelen NAK vangbak insecten

Nieuws Akkerbouw

Insectendaling veel minder dramatisch dan beweerd

De daling van het aantal insecten gaat veel minder snel dan enkele jaren geleden door wetenschappers werd gesteld. Per jaar daalt het percentage niet met 3% maar met 1%.
24 April 2020
zwarte soldatenvlieg

Nieuws Financieel

Rabobank neemt belang in insectenproducent

Rabo Corporate Investments, de investeringstak van Rabobank, heeft een belang genomen in de Brabantse insectenproducent Protix. Met het geld wil het bedrijf de productie van insecten in Nederland als grondstof voor dier- en visvoer opschalen en de internationale expansie versnellen.
11 Maart 2020
bijen bijensterfte boerenkool

Nieuws Gewasbescherming

Lichtvervuiling belangrijke oorzaak insectensterfte

Licht vervuiling is een hoofdoorzaak van de snelle afname van de insecten populatie. Dat blijkt uit een review van 150 wetenschappelijke studies naar de afname van de insectenpopulatie. Licht vervuiling tegengaan kan dan ook een effectieve methode zijn om de afname te remmen.
24 December 2019
spuiten gewasbescherming peenveld Agrifac

Nieuws Neonicotinoïden

Neonics ook schadelijk voor nuttige insecten

Nuttige insecten, zoals biologische bestrijders en bestuivers, staan ook bloot aan neonicotinoïden. De mogelijk negatieve neveneffecten van insecticiden zijn tot nu toe echter vooral gerapporteerd voor bijen, die de nectar en het stuifmeel uit de bloemen consumeren.
8 Augustus 2019

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox