Dossier Eiwittransitie

Beter leven welzijn Pluimveevlees

Nieuws Coronacrisis

Insectenvoer aan opmars begonnen bij Agrifirm

Voor veevoercoöperatie Agrifirm is deze corona tijd naar eigen zeggen hét moment om gedurfde stappen te zetten in de veevoerproductie. Palmvet in pluimveevoer wordt vervangen door een vet additief dat gemaakt is van insecten.
2 Juni 2020
aardappelen Agrifoto NAK vangbak insecten

Nieuws Akkerbouw

Insectendaling veel minder dramatisch dan beweerd

De daling van het aantal insecten gaat veel minder snel dan enkele jaren geleden door wetenschappers werd gesteld. Per jaar daalt het percentage niet met 3% maar met 1%.
24 April 2020
vliegen larven insectenlarven zwarte soldatenvlieg

Nieuws Financieel

Rabobank neemt belang in insectenproducent

Rabo Corporate Investments, de investeringstak van Rabobank, heeft een belang genomen in de Brabantse insectenproducent Protix. Met het geld wil het bedrijf de productie van insecten in Nederland als grondstof voor dier- en visvoer opschalen en de internationale expansie versnellen.
11 Maart 2020
bijen bij bijensterfte

Nieuws Gewasbescherming

Lichtvervuiling belangrijke oorzaak insectensterfte

Licht vervuiling is een hoofdoorzaak van de snelle afname van de insecten populatie. Dat blijkt uit een review van 150 wetenschappelijke studies naar de afname van de insectenpopulatie. Licht vervuiling tegengaan kan dan ook een effectieve methode zijn om de afname te remmen.
24 December 2019
spuiten gewasbescherming peenveld Agrifoto Agrifac

Nieuws Neonicotinoïden

Neonics ook schadelijk voor nuttige insecten

Nuttige insecten, zoals biologische bestrijders en bestuivers, staan ook bloot aan neonicotinoïden. De mogelijk negatieve neveneffecten van insecticiden zijn tot nu toe echter vooral gerapporteerd voor bijen, die de nectar en het stuifmeel uit de bloemen consumeren.
8 Augustus 2019
vliegen larven insectenlarven zwarte soldatenvlieg

Nieuws Protix

'Veehouder moet kweken van insecten onderzoeken'

Koning Willem-Alexander opent dinsdag 11 juni de nieuwe productielocatie van Protix in Bergen op Zoom. Op die locatie worden larven van de zwarte soldatenvlieg gekweekt, waarbij het vet en eiwit als grondstof in diervoeders kan dienen. 'Ook voor veehouders biedt dit kansen', zo vertelde minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) bij de opening.
11 Juni 2019
bijen

Nieuws Deltaplan

Minister Schouten trekt portemonnee voor insecten

In een Kamerbrief laat minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) weten dat zij achter het plan staat om de insectenpopulaties te herstellen. Dit zogenaamde 'Deltaplan Biodiversiteitsherstel' kan dan ook op (financiële) steun vanuit het ministerie rekenen.
12 Februari 2019

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief