Economische ontwikkeling

dollar beurs economie

Opinie Han de Jong

Inflatie en groei: een onvoorspelbare dynamiek

De ECB houdt voorlopig vast aan het in maart uitgestippelde plan. Eerst geleidelijk de obligatieaankopen verminderen. Die zullen in het derde kwartaal van 2022 worden gestopt. En dan komen er misschien renteverhogingen, maar wanneer precies blijft onduidelijk. Ik vind dat wel heel laconiek. Mijns inziens neemt de ECB het risico dat de inflatie zich verder dan gewenst door de economie verspreidt. De ECB loopt inmiddels ook wel ver achter ten opzichte van andere centrale banken die al eerder met monetair verkrappen zijn begonnen.
15 April 2022
akkerbouw grond Duitsland

Nieuws Economie

Weinig vertrouwen Duitse en Amerikaanse boeren

De stemming onder de Duitse boeren in wisselend. Op de korte termijn zijn de economische vooruitzichten wat verbeterd terwijl op voor de langere termijn de stemming somber blijft. In de VS is er geen sprake van een opleving en zakte de vertrouwen onder de boeren naar het laagste niveau sinds mei 2020, net na het uitbreken van de coronapandemie.
11 April 2022
inflatie

Nieuws Centraal Planbureau

Koopkracht daalt in somberste scenario 3,4%

De koopkracht daalt dit jaar met 2,7%, zo voorspelt het Centraal Planbureau. Als de energieprijzen echter op het huidige niveau blijven staan, dan daalt de koopkracht verder: met maar liefst 3,4%.
9 Maart 2022
Oekraine economie

Nieuws Rabobank

'Oorlog Oekraïne raakt ook Nederlandse economie'

De oorlog in Oekraïne raakt ook de Nederlandse economie. Die groeit dit en volgend jaar waarschijnlijk minder hard dan afgelopen jaar, stelt Rabobank in haar Economisch Kwartaalbericht. De bankeconomen gaan uit van een economische groei van 3,1% in 2022 en 1,2% in 2023.
8 Maart 2022
Boerenbusiness

Opinie Han de Jong

De overeenkomst tussen de industrie en Ireen Wüst

De productie in de industrie in ons land lag in december bijna 13% hoger dan een jaar eerder. Bij dat soort percentages denk je direct dat er iets niet klopt. In deze coronatijd ga ik dan direct kijken naar december een jaar eerder. Was de productie toen misschien heel laag? Heel sterk was de productie in december 2020 niet, maar evenmin was sprake van een daling. Dus die +12,6% van december 2021 is indrukwekkend.
11 Februari 2022
nederland economie

Opinie Joost Derks

Stijgende rente of dure euro is geen probleem

De afgelopen dagen was er veel aandacht voor een voorspelling dat de staatsschuld flink kan toenemen, terwijl de overheid daar bovendien meer rente over gaat betalen. Net als de mogelijke stijging van de euro, is dat nog lang niet iets waar we ons zorgen over hoeven te maken.
13 Januari 2022
Chinese economie vrachtschip

Opinie Han de Jong

Hoopvolle tekens voor einde leveringsproblemen

De inflatie in ons land is volgens de CBS-maatstaf in november opgelopen tot 5,2%. Op de Europese HICP-maatstaf bedroeg de inflatie zelfs 5,9%. Het was de hoogste inflatie in bijna veertig jaar.
10 December 2021
Christine Lagarde ecb

Opinie Han de Jong

Eurozone groeit harder dan Verenigde Staten

Als ik in een discussie geen argumenten meer kan bedenken waarmee ik een ander zou kunnen overtuigen, is mijn laatste troef: 'Geloof mij nou maar'. Het is een wanhopige poging om gelijk te krijgen. Het werkt zelden. Alleen mensen die heel erg hun best doen om van mij te houden, geven wel eens gehoor aan zo'n wanhopige oproep. Waarschijnlijk meer uit liefde dan overtuiging.
29 Oktober 2021

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden