Graanexport

boter frau antje

Opinie Krijn J. Poppe

Verkeerd denken achter de kritiek op exportpositie

Het is wel begrijpelijk dat sommigen achteloos de exportgerichtheid van de Nederlandse food- en agrisector bekritiseren, schrijft Krijn Poppe, terwijl ze de productieomvang bedoelen. Toch zit er een verkeerd denken achter.
5 Oktober 2022
graanexport

Nieuws Granen & grondstof

Uitvoer Russische recordoogst steeds lastiger

Rusland oogst dit jaar een recordhoeveelheid tarwe maar de uitvoer ervan gaat niet zonder slag of stoot. Alhoewel Russische granen niet onder westerse sancties vallen mijden veel bedrijven het land. VTB Bank – een van de grootste banken in het land – roept president Poetin op om westerse graanbedrijven in Rusland te dwarsbomen.
3 Oktober 2022
tarweoogst china tarwe - agri graan - agri

Analyse Granen en Grondstof

Balans blijf wankel op de granenmarkt

De beschikbaarheid van tarwe blijft een punt van zorg op de granenmarkt. FranceAgriMer heeft de exportverwachting naar beneden bijgesteld. Aanbod van tarwe uit Oekraïne geeft wat lucht op de markt, maar Poetin is bepaald niet te spreken over hoe de graandeal uitpakt voor Rusland. En in de VS zorgt een spoorwegstaking voor hoofdbrekens.
15 September 2022
graanexport

Analyse Granen en Grondstof

Soepele export van graan blijkt geen zekerheid

De Russische kritiek op de graandeal blijft doorwerken in de graanmarkt. De VN lijkt de deal nu te willen verstevigen door ook gericht afspraken te maken over kunstmest. Naast de problemen met de export van graan uit het Zwarte Zee gebied dreigt er nu ook in de VS een kink in de kabel bij het vervoer van graan. Daar is een mogelijke staking bij de spoorwegen die voor problemen zorgt.
14 September 2022
haven Oekraine Odessa

Nieuws Oekraïne

Graanexport Oekraïne komt nu echt op stoom

De graancorridor van Oekraïne begint eindelijk vorm te krijgen nu steeds meer schepen de Oekraïense havens verlaten. In augustus steeg de totale graanexport naar 4,5 miljoen ton. Een record aantal schepen verliet de Oekraïense havens afgelopen weekend.
5 September 2022
graanexport

Analyse Granen en Grondstof

Amerika schort publicatie cijfers granenexport op

De granenmarkt bewoog vooral zijwaarts gisteren. Een echte impuls om de markt richting te geven ontbrak. Oekraïne kwam gisteren met exportcijfers en die lagen in lijn met wat de handel verwachte. Dat is anders dan in de VS waar het ministerie aankondigde voorlopig geen exportdata meer bekend te maken.
1 September 2022
tarweopslag tarwe - agri

Analyse Granen en Grondstof

Franse tarwe-export gaat met een noodgang

Met de tarweoogst grotendeels achter de rug verschuift de focus van spelers op de markt weer wat meer naar de exportcijfers. In Frankrijk is in de eerste maanden van het graanseizoen opvallend veel tarwe uitgevoerd. Rusland heeft meer moeite met het uitvoeren van tarwe. En verder kwam het USDA met het Crop Progress-rapport.
30 Augustus 2022
graansilo Oekraine

Analyse Granen & Grondstof

Export Oekraïne van weinig invloed op granenmarkt

Op de tarwemarkt is het weer een beetje zoeken en aftasten. De export uit het Zwarte Zee gebied blijft een belangrijke factor, maar de meeste recente exportcijfers duwden de markt niet echt een richting op. Op de Amerikaanse beurs is het vooral maïs dat de klok slaat. De opbrengsten zouden wel eens beduidend lager uit kunnen vallen dan wat het USDA eerder voorspiegelde.
29 Augustus 2022

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox