Kiemremming

aardappelen aardappelbewaring Agrifoto

Inside Aardappelen

1,4Sight kan export van frites limiteren

Veel Europese aardappeltelers gaan dit bewaarseizoen voor het eerst aan de slag met kiemremmingsmiddel 1,4Sight. In de sector ontstaat onrust over het gebruik en de veiligheid van het middel, dat in Nederland al 5 jaar is toegelaten. Ook voor de export van eindproduct kan het gebruik gevolgen hebben, zo blijkt nu.
29 September 2020
aardappelen aardappelbewaring Agrifoto2

Inside Aardappelbewaring

Huidige residunorm CIPC voorlopig nog van kracht

Zoals het er nu naar uitziet blijft de huidige residunorm voor chloorprofam (CIPC) van 10 ppm komend bewaarseizoen gehandhaafd. Het Europese besluit moet echter nog genomen worden.
8 Juli 2020
aardappelen aardappelbewaring Agrifoto

Inside Aardappelbewaring

Sein op groen voor tijdelijk maximum voor CIPC?

Deze zomer wordt er in Europees verband gesproken over een tijdelijke MRL (maximale residu limiet) voor chloorprofam. Op dit moment is er geen enkele veronderstelling dat die er niet komt. Zo laat de Taskforce Kiemremming desgevraagd weten.
14 Mei 2020
aardappelen aardappelbewaring frankrijk

Nieuws Aardappelen

Protocol voor reinigen bewaarschuren van CIPC

Er is in Europees verband een protocol opgesteld voor het reinigen van bewaarschuren waar ooit chloorprofam (CIPC) is gebruikt. Met de handleiding moeten telers residuen van CIPC tot een minimum kunnen reduceren.
9 April 2020
veevoer melkveebedrijf koeien koeienstal

Inside Voer

Kunnen fritesaardappelen als koeienvoer dienen?

Op social media verschijnen berichten over het aardappeloverschot dat als voeraardappelen naar melkveehouders gaat. Bijvoorbeeld in het Gelderse Hummelo waar akkerbouwbedrijf Minkhorst leverde aan buurman Ronald Pelgrom, die melkkoeien heeft.
30 Maart 2020
Engie

Aangeboden door Engie

Mechanisch koelen als duurzame kiemremming

Het gebruik van de kiemremmer en herbicide chlorpropham (chloorprofam) is per 1 januari 2020 verboden. Een besluit van de Europese Commissie, waardoor veel telers voor een uitdaging komen te staan. Hoe behoud je de kwaliteit van je producten? Mechanische koeling en condensdrogen bieden een oplossing.
7 Oktober 2019
aardappelen aardappelbewaring Agrifoto

Nieuws Aardappelbewaring

Industrie lobbyt voor hogere residunorm CIPC

Europese aardappelverwerkers lobbyen gezamenlijk voor een tijdelijke verhoging van de residunorm van chloorprofam (of CIPC) op aardappelen. Een besluit hierover zal waarschijnlijk in februari 2020 genomen worden.
26 September 2019
aardappelen spuiten Agrifoto

Nieuws Gewasbescherming

MH gaat vrijuit in aardappelteelt

Met het verdwijnen van de kiemremmer CIPC worden telers nog afhankelijker van maleïnehydrazide. In het Verenigd Koninkrijk raakte maleïnehydrazide (MH) in opspraak en mocht behandeld product niet langer als veevoer worden afgezet. Die beperking is nu opgeheven.
6 Augustus 2019

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief