Nieuwe aandeelhouder gezocht

Meer afstand tussen vlees- en ingrediëntentak Vion

24 April 2013 - Redactie Boerenbusiness

Vion gaat de twee belangrijkste onderdelen van het bedrijf, Food en Ingredients, verzelfstandigen. De reden voor dit besluit is dat beide bedrijfsonderdelen dusdanig van elkaar verschillen dat de bedrijfstakken meer succes hebben wanneer ze op eigen benen staan.

Beide bedrijfsonderdelen worden volledig operationeel, organisatorisch en juridisch zelfstandig. Bij de afdeling Food geldt dit voor Nederland, Duitsland en een aantal exportmarkten en Ingredients wordt wereldwijd zelfstandig. Het bestuur van Vion heeft dit besluit genomen omdat Food en Ingredients eigen markten en klanten bedienen en een eigen bedrijfsstrategie volgen bij het aangaan van verschillende uitdagingen.

Om verdere ontwikkeling en groei te realiseren bij de afdeling Ingredients wordt een nieuwe aandeelhouder gezocht. De verzelfstandiging van de Foodactiviteiten zijn erop gericht om de resultaten te herstellen. Dit moet mede gebeuren door herstructurering in Nederland en Duitsland.

Bij de twee bedrijfsonderdelen zijn 20.000 mensen werkzaam in binnen- en buitenland. Wat voor gevolgen de herstructurering voor deze werknemers heeft, is onbekend. Wel meldt Vion dat, in lijn met de berichten van 19 november en 23 januari, de omvang van het bedrijf verder wordt teruggebracht.

De enige aandeelhouder van het concern, ZLTO, blijft uit maatschappelijk en agrarisch oogpunt betrokken bij de Foodafdeling. Ingredients blijft onder leiding staan van Dirk Kloosterboer als CEO. Food staat op dit moment onder interim-leiding van Stefaan Vansteenkiste. Hij wordt op korte termijn opgevolgd.

Het verzelfstandigen van de bedrijfsonderdelen is het gevolg van het beleid van schaalvergroting van Vion. Bedrijven die voor veel geld werden aangekocht brachten niet het gewenste rendement waardoor Vion in oktober 2012 Banner Pharmacaps moest verkopen. Een aantal Britse onderdelen werden in december van de hand gedaan en in januari en maart van dit jaar volgde de verkoop van Oerlemans Foods en nam 2 Sister Food Group verschillende Britse onderdelen van Vion over.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

Onzekere markt noopt Vion tot uitstel varkensprijs

Nieuws Varkens

Vion wil lichtere varkens door stroeve wereldmarkt

Analyse Varkens

Vion dissonant op verder eentonige varkensmarkt

Analyse Varkens

Ook Vion staat niet boven de marktpartijen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden