Overtreders uit keten schrappen

CBL wil meer bewijzen over vleesveiligheid

26 Maart 2014 - Redactie Boerenbusiness

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel wil meer bewijzen van leveranciers over de veiligheid van vlees. Dit zegt het CBL in een reactie op het rapport ‘Risico’s in de vleesketen’ van de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

In het rapport stelt de onderzoeksraad dat de overheid en het bedrijfsleven er niet in slagen de veiligheid van vlees in de supermarktschappen te waarborgen. Het slachtproces in Nederlandse slachterijen biedt te weinig zekerheden om te voorkomen dat onveilig vlees de consument bereikt. Ook worden de veiligheidsrisico’s van geïmporteerd vlees onvoldoende beheerst en zijn er weinig instrumenten voorhanden om fraude op te sporen.

Het CBL vindt het beeld dat in het rapport wordt geschetst ‘zorgwekkend’. ‘Keer op keer worden consumenten maar ook wij als supermarktbranche opgeschrikt door incidenten die het vertrouwen van de consument beschadigen’, zegt Marc Jansen, directeur van het CBL.

Jansen vindt het onacceptabel dat fraude en ernstige fouten mogelijk blijven en voorkomen. ‘Wij willen nog meer bewijzen van leveranciers dat ze zich aan de afspraken en de wet houden. Op dit moment geeft de vleessector onvoldoende transparantie. Ook de administratie en de financiële boekhouding moet op orde zijn, dus daar gaan wij meer op controleren. De vleessector moet schoon schip maken. Het zelfreinigend vermogen van de sector schiet ernstig tekort. Wij hebben genoeg van alle excuses. De vleessector moet nu laten zien wat ze waard zijn. Supermarkten straffen "waardeloze" bedrijven af door geen zaken meer met ze te doen.’

Boetes voor overtreden zijn volgens Jansen niet voldoende. ‘Wij doen een dringend beroep op de politiek om de NVWA terug te dirigeren naar de kernactiviteit: toezicht op voedselveiligheid. Dit moet een wake up call zijn voor de overheid en de politiek. De supermarktbranche stelt eisen en voert eigen controles uit, maar uiteindelijk hebben we een sheriff nodig die boetes uitdeelt en overtreders uit de voedselketen kan schoppen.’

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden