Tekort op binnenlandse markt

Rusland begint import varkensvlees uit China

15 Augustus 2014 - Redactie Boerenbusiness

De veterinaire en fytosanitaire dienst van Rusland, Rosselkhoznadzor, heeft besloten de invoer van varkensvlees uit China toe te staan. Dit meldt Reuters.

De Russische veterinaire dienst maakt, waarschijnlijk in week 34, een lijst openbaar. Op de lijst staan Chinese bedrijven die varkensvlees aan Rusland mogen gaan leveren. De Russische autoriteiten wilden verder geen details over het besluit openbaar maken.

Door de Russische sancties tegen de Europese Unie, de Verenigde Staten, Noorwegen, Canada, en Australië dreigt een enorm tekort aan varkensvlees op de Russische markt. In de eerste drie maanden daalde de Russische varkensvleesimport al met 41,1 procent ten opzichte van 2013 door het importverbod voor Europees varkensvlees.

Door de grens te sluiten voor varkensvlees uit Canada en de Verenigde Staten dreigt het tekort verder op te lopen. Rusland voerde in het eerste kwartaal 34.539 ton Canadees varkensvlees in. Dit is een stijging van 89 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2013. Omdat de VS in het eerste kwartaal zelf nog met een Russisch importverbod kampte, voerde het land slecht 1.602 ton varkensvlees uit naar Rusland. Dit is 83 procent minder dan in 2013.

Om het tekort op te vangen, is Rusland opzoek naar nieuwe varkensvleesleveranciers, waardoor een opmerkelijke afspraak is gemaakt met China. Uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA), blijkt dat China in 2014 54.700 ton varkensvlees gaat produceren. Dit is een daling van  1,7 procent ten opzichte van 2013. De binnenlandse consumptie stijgt daarentegen met 0,8 procent ten opzichte van 2013 naar 55.620 ton.

Door het gat tussen de binnenlandse productie en de consumptie, is China genoodzaakt in 2014 775.000 ton varkensvlees te importeren. Dit is een stijging van 0,6 procent ten opzichte van 2013. Het USDA verwacht echter dat China in 2014 265.000 varkensvlees gaan exporteren, wat 8,6 procent meer is dan in 2013.

Verder is het opvallend dat Rusland de grens opent voor Chinees varkensvlees wegens de verschillende ziekten waarmee China kampt. In het noordoosten van het land, in de regio met de Russische grens heerst klassieke varkenspest. In het binnenland is mond- en klauwzeer en hondsdolheid actief.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden