575 ton varkensvlees

Rusland beschuldigt EU van vleessmokkel

4 November 2014 - Redactie Boerenbusiness

De Russische veterinaire dienst Rosselkhoznadzor beschuldigt toezichthoudende instanties van de Europese Unie ervan samen te werken met vleessmokkelaars. Volgens Rosselkhoznadzor wordt op deze manier geprobeerd de Russische sancties te omzeilen.

Global Meat News schrijft dat een woordvoerder van de Russische veterinaire dienst de beschuldigingen uitte, nadat 26 gekoelde containers met in totaal 575 ton varkensvlees en varkensvet waren geconfisqueerd door Rosselkhoznadzor.

volgeladen met vlees uit Nederland, Duitsland, België en Polen

De containers waren afkomstig uit havens in Nederland, Duitsland en België en bevatten volgens de officiële documenten champignons en paddenstoelen, sap, snoep en kauwgom. In werkelijkheid waren de containers volgeladen met vlees uit Nederland, Duitsland, België en Polen. Russische inspecteurs troffen de vrachten aan in een haven in de buurt van Sint Petersburg.

De woordvoerder van de Russische veterinaire dienst verklaarde dat de import van dergelijke hoeveelheden niet mogelijk is zonder medewerking van toezichthoudende instanties van de Europese Unie.

De Russische veterinaire dienst heeft het federale nationale onderzoeksbureau gevraagd strafprocedures en –onderzoeken te starten naar de smokkel van varkensvlees en maatregelen te treffen die smokkel moeten voorkomen.

De beschuldigingen vallen samen met beweringen van Sergei Dankvert, de voorzitter van de Russische veterinaire dienst, dat recent een omvangrijk smokkelnetwerk is blootgelegd. ‘Dit netwerk heeft al 7.500 ton varkensvlees vanuit de EU naar Rusland, Kazachstan en Wit-Rusland gesmokkeld’, verklaarde Dankvert.

Volgens Dankvert was het varkensvlees vermomd als vlees dat afkomstig was uit opkomende markten die niet te maken hebben met Russische sancties. ‘Uit controles bleek dat alle documenten en certificaten van het vlees vals waren.’

Functionarissen van de Russische douane bevestigen de smokkel van varkensvlees, maar verklaren ook dat de schuld niet alleen bij de EU kan liggen. De hoge mate van corruptie binnen de douane werkt vleessmokkel in de hand, zeggen de beambten.

Ondanks de corruptie van Russische douane, worden er geregeld grote partijen vlees afkomstig uit landen die niet naar Rusland mogen exporteren, tegengehouden. In oktober trof de Russische douane twee leveringen van kippenvlees uit de VS aan met een totaal volume van 500 ton. Ook zijn twee vrachten met varkensvlees, wat in Polen en Duitsland was geproduceerd en meer dan 46 ton woog, tegengehouden bij de Russische grens. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden