Bodemprijzen door productieplus

Graantelers VS helpen varkensmarkt om zeep

9 Februari 2015 - Elze Kuiper

De recordoogsten aan mais en soja hebben de prijzen van deze producten doen dalen naar de laagste niveaus in vijf jaar tijd. Om de winstgevendheid van het bedrijf te verbeteren hebben Amerikaanse graantelers massaal geïnvesteerd in het houden van varkens. De enorme productieaanwas zet de winstgevendheid van de varkenssector in 2015 echter onder druk.

Eén van de graantelers die zijn bedrijf heeft uitgebreid met een varkensstal is Chuck Souder, een akkerbouwer in de Amerikaanse staat Iowa. Souder vertrouwde decennialang op maïs en soja om zijn 262 hectare tellend bedrijf draaiende te houden. Niet alleen wereldwijd, maar ook in de VS zijn recordvolumes aan maïs en soja geoogst, waardoor de prijzen zijn gekelderd.

Door de lage prijzen heeft Souder besloten zich op de varkenssector te richten. Hiermee hoopt hij de winstgevendheid van zijn bedrijf te vergroten. In 2014 investeerde Sounder 850.000 dollar in een gesloten varkensbedrijf waar 2.500 varkensplaatsen.

In 2013 en 2014 zijn zes keer meer vergunningen aangevraagd voor varkensstallen dan in 2006

Souder is niet de enige die kansen ziet in de veeteelt. In 2013 en 2014 zijn in Iowa bijna 700 vergunningen aangevraagd voor het bouwen van nieuwe, of voor het uitbreiden van bestaande varkensstallen. Dit is en verzesvoudiging ten opzichte van vijf jaar eerder. In Minnesota, Missouri, Illinois en andere staten is sprake van eenzelfde hype.

Het is niet vreemd dat Amerikaanse graantelers massaal hebben geïnvesteerd in varkensbedrijven. Door de goede maïs- en sojaoogsten van 2014 kelderden de prijzen van deze producten. Op hetzelfde moment stegen de varkensprijzen naar recordhoogte. Door Porcine Epidemische Diarree, een ziekte waaraan 8,5 miljoen biggen stierven in 27 staten, kromp de varkensstapel van de Verenigde Staten. Daarnaast was de dollar in de eerste helft van 2014 relatief goedkoop en dit joeg de varkensvleesexport van de VS aan. Door de stijgende varkensvleesprijzen verschoof de vraag van consumenten echter wel van varkens- naar kippenvlees. In 2014 had dit nog geen effect op de prijzen.

Amerikaanse graantelers verwachten dus te profiteren van de hoge varkensprijzen, maar aan het begin van 2015 komen de eerste nadelen van de hype naar voren. De grote investeringen in varkenshouderijen brengen een forse productiestijging met zich mee. Het Amerikaanse ministerie van Landbouw becijferde in september dat de varkensstapel in september een omvang had van 65,1 miljoen dieren, wat het kleinste aantal sinds 2006 was. In december telde de VS echter alweer 66,1 miljoen varkens. Voor 2015 wordt een groei van 4,6 procent verwacht.

De forse productiestijging zet de varkens- en vleesprijzen onder druk. De retailprijs van uitgebeende varkenslende is alleen al in december en januari met 15 procent gedaald. Het Amerikaanse ministerie van Landbouw verwacht dat de varkensprijzen over 2015 17,5 procent kelderen.

In tegenstelling tot 2014, een jaar waarin nagenoeg alles meezat voor Amerikaanse varkenshouders, ziet her ernaar uit dat 2015 een rampjaar gaat worden voor de sector. Naast de forse productiestijging, neemt de vraag naar kippenvlees toe en dit gaat ten koste van de varkensvleesconsumptie.

De sterke dollar verergert de problemen, omdat de concurrentiepositie van de VS op de wereldmarkt fors is verslechterd ten opzichte van de EU en Brazilië. Voornamelijk in Azië is de VS marktaandeel aan het verliezen. In 2014 verscheepte de VS slechts 221.223 ton varkensvlees naar China, wat een daling is van 34 procent ten opzichte van een jaar eerder. De reden voor de sterke daling was het grote aanbod van Europees varensvlees, dat vanwege het Russische importverbod en de zwakkere euro, in de uitverkoop was.

Ondanks de negatieve vooruitzichten voor de Amerikaanse varkensmarkt, blijft Souder optimistisch. ‘Ik geloof dat de stap zich uiteindelijk uitbetaalt voor mijn bedrijf en voor mijn familie. Ik heb zes tot zeven jaar om de lening terug te betalen. Dat moet lang genoeg zijn’, verklaarde de kersverse varkenshouder tegenover Reuters.

Ook andere partijen zien ruimte voor positieve ontwikkelingen. ‘Nu de varkensprijzen instorten, wordt varkensvlees concurrender, zegt Jared Koerten, analist bij Euromonitor International. ‘De vraag gaat echter zijn of consumenten vast blijven houden aan kippenvlees, of dat ze worden verleid worden door de lage varkensvleesprijzen.’

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Granen & Grondstof

Droogte in de VS geeft graanmarkt vleugels

Analyse Granen & Grondstof

Tarwehandel toon weinig vertrouwen in nieuwe oogst

Analyse Granen & Grondstof

Natte winter niet te zien in Europese opbrengstraming

Analyse Granen & Grondstof

Droogte geeft tarwemarkt een slinger omhoog

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden