Ontwikkelingsruimte waarborgen

NVV heeft grote twijfels over PAS

20 Februari 2015 - Redactie Boerenbusiness

De Nederlandse Vakbod Varkenshouders twijfelt over de Programmatische Aanpak Stikstof, kortweg PAS genoemd. Bij het ministerie van Economische Zaken is een zienswijze ingediend, waarin de NVV vraag de ontwikkelingsruimte voor veehouders te waarborgen.

‘Voor de NVV staat het voorop dat het voor haar leden mogelijk is en blijft om vergunningen te verkrijgen op grond van de Natuurbeschermingswet. Met de invoering van de PAS is het volgens de NVV maar de vraag of dit stand houdt’, schrijft de vakbond in een verklaring.

De NVV heeft acht grote bezwaren tegen de huidige invulling van de PAS. Zo is het volgens de NVV bezwaarlijk dat afspraken uit de overeenkomst generieke maatregelen niet gewaarborgd zijn. Ook wil de NVV dat in de PAS wordt gewaarborgd dat 56 procent van de depositieruimte die ontstaat als gevolg van de reductie van de ammoniakuitstoot met 10 kiloton, beschikbaar komt voor de veehouderijsector door extra ontwikkelruimte.

Verder vindt de NVV dat er is nu geen duidelijkheid is over de omvang van de ontwikkelingsruimte en over de verdeling daarvan. Die duidelijkheid is wel gewenst en er moet inzichtelijk worden gemaakt. Daarnaast is het nu onduidelijk of dat bijvoorbeeld gebeurt per provincie, of per sector/ diersoort, of per Natura 2000-gebied.

Ook vreest de NVV voor willekeur doordat provincies eigen beleidsregels mogen opstellen. Dat is onwenselijk en moet zoveel mogelijk worden tegengegaan.

Bovendien wil de NVV de voorwaarde om de ontwikkeling binnen een bepaalde termijn te realiseren, wordt verlengd. In de PAS wordt voorgesteld dat in een Nb-vergunning een voorwaarde wordt opgenomen dat de ontwikkeling binnen een bepaalde termijn moet worden gerealiseerd, bijvoorbeeld een jaar, wordt verlengd naar bijvoorbeeld vijf jaar.

De NVV zegt verder dat buitenlandse activiteiten een grote bron van stikstofdepositie vormen op Nederlandse Natura-2000 gebieden. De overheid moet met België en Duitsland afspraken maken over het beoordelen van de effecten van buitenlandse activiteiten op Nederlandse gebieden en de overheid moet voorkomen dat buitenlandse activiteiten ontwikkelingsruimte ‘opslokken’. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Achtergrond Stikstofstemming

Succesje Adema met rouwrandje veehouderij

Achtergrond mest

Derogatie beëindigd door druk Timmermans

Achtergrond Stikstofstemming

Omtzigts ministersplannen lonken na landbouwdebat

Achtergrond Stikstofstemming

Lang schaduwregeren geeft irritatie en chagrijn

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden