De Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO)van de Verenigde Naties verwacht dat in 2015 wereldwijd 1,3 procent meer vlees wordt geproduceerd. De FAO schrijft de productiestijging vooral toe aan pluimvee- en varkensvlees. Ook de wereldwijde handel groeit daarnaast ook sterk.
De verwachting van de FAO is dat in 2015 318,7 miljoen ton vlees wordt geproduceerd. Dit is een stijging van 1,3 procent ten opzichte van 2014. De stijging is vooral te danken aan meer varkensvlees. Met 119,4 miljoen ton wordt in 2015 namelijk 1,9 procent meer varkensvlees geproduceerd dan in 2014. De pluimveevleesproductie stijgt met 1,4 procent naar 111,8 miljoen ton en met 67,9 miljoen ton wordt in 2015 0,2 procent meer rundvlees geproduceerd dan in 2015.
Vooral in China, de EU, de Verenigde Staten en Brazilië stijgt de productie. Hoewel relatief lage voerkosten de groei aanjagen, spelen in Azië nog een aantal factoren een rol. De FAO schrijft dat de sterk toenemende consumptie en overheidssteun de groei in China stimuleren. In dit land wordt een productiestijging van 1,2 procent verwacht, waardoor de totale productie in 2015 naar 57,8 miljoen ton stijgt. Dit is ongeveer de helft van de wereldproductie. Ook in andere Aziatische landen schrijft de FAO de productiestijging toe aan de aanhoudende consumptiestijging.
Wereldwijd wordt in 2015, voor het eerst in twee jaar, ook meer varkensvlees verhandeld, maar dit leidt niet tot hogere prijzen. De FAO verwacht dat de wereldhandel in varkensvlees in 2015 een volume heeft van 7,1 miljoen ton en dit is een stijging van 1,6 procent ten opzichte van 2014. Omdat vooral de overschotten door de Verenigde Staten, de EU, Canada en Brazilië worden geëxporteerd, stimuleert de toenemende handel de prijzen nauwelijks.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.