Meer richten op export

Varkenssector mist veel kansen meent Rosenthal

27 Oktober 2015 - Redactie Boerenbusiness - 7 reacties

Uri Rosenthal, voorzitter van de regiegroep Vitale Varkenshouderij, heeft de eerste bevindingen van de regiegroep bekend gemaakt. De belangrijkste, voorlopige, conclusie is dat er meer moet worden samengewerkt in de sector en dat de focus meer op exportkansen moet komen te liggen.

Rosenthal stipte tijdens de presentatie aan dat ‘er een ongelijke verdeling van de marges in de varkenshouder is. In Nederland verdient iedereen een boterham aan de varkenshouderij, behalve de varkenshouder zelf. Dat is niet nieuw, maar het is wel belangrijk om deze constatering te doen, zodat we vanaf daar kunnen bouwen aan een gezonde situatie in de keten. Je moet immers eerst de diagnose stellen, alvorens aan herstel kan worden gewerkt.

Met deze constatering trapt Rosenthal een reeks bijeenkomsten af waar Nederlandse varkenshouders worden geïnformeerd over zijn bevindingen die de regiegroep Vitale Varkenshouderij heeft gedaan. De meningen en ideeën van de varkenshouders worden meegenomen naar de tweede fase van het traject Vitale Varkenshouderij.

Een van de bevindingen die Rosenthal tot dusver heeft gedaan, is dat de varkenshouderij nog teveel de focus heeft op West-Europa, terwijl dit een krimpende markt is met zware concurrentie. Het vizier moet volgens hem beter en meer worden gericht op de exportkansen die er zijn. ‘Wereldwijd en met name in Azië en Afrika stijgt de vraag naar varkensvlees en delen van het varken die wij in Europa niet eten, zoals poten, staarten, oren en snuiten. Op dit moment is er sprake van onderbenutting van de waarde van het varken. Wij moeten het hele Holland Varken verkopen, niet alleen in Europa, maar wereldwijd voor de prijs die het waard is.’ Ook de verwaarding van het zogenoemde vijfde kwartier, al het andere van een varken dat overblijft zoals bloed en botten, wordt volgens Rosenthal niet voldoende benut.

Een van de redenen waarom exportkansen onvoldoende worden benut, is het gebrek aan samenwerking in de keten. Rosenthal constateert dat dit de varkenshouderij belet om betere prestaties uit de markt te halen. ‘Een betere ketenstructuur is nodig. Ook voor de afzetpromotie en kennismarketing. Varkenshouders moeten richting de markt als collectief optreden. Samen een vuist maken en meer samenwerken met andere partijen, zodat de varkenshouder niet de laatste restjes van de marge krijgt, maar een eerlijke prijs.’

Er is wereldwijd een groeiende vraag naar kwalitatief goed én voedselveilig varkensvlees

Door de versnippering in de sector worden varkenshouders uitgespeeld door andere schakels in de keten. Verlaging van kosten voor voer en mest worden volgens Rosenthal nu ook niet vanuit de kracht van het collectief opgepakt, terwijl dat wel zou moeten. ‘Overigens moeten varkenshouders zich niet alleen richten op kostenreductie, maar óók op het verhogen van het rendement. Een krachtig collectief is daarbij onmisbaar’, meent hij.

Minder varkens leiden niet tot prijsherstel, geeft Rosenthal aan. ‘Er is wereldwijd een groeiende vraag naar kwalitatief goed én voedselveilig varkensvlees. Nederland kan dat efficiënt produceren. Als wij minder varkens gaan houden, zullen andere landen snel ons marktaandeel overnemen. Prijsherstel blijft uit en Nederland blijft slechts met een kleine sector over. Wij moeten ook beter inspelen op de vraag uit de markten, zoals de vraag naar duurzaam geproduceerd vlees. Nauwere samenwerking in de keten kan hieraan bijdragen.’

Voor varkenshouders die geen toekomstperspectief hebben, moet volgens hem gekeken worden naar wat nodig is om op een verantwoorde manier te kunnen stoppen. ‘Daardoor ontstaat ruimte voor andere varkenshouders die wel kunnen doorgroeien.’

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
7 reacties
jeroen 27 Oktober 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkensmarkt/artikel/10866491/Varkenssector-mist-veel-kansen-meent-Rosenthal]Varkenssector mist veel kansen meent Rosenthal[/url]
Rosenthal heeft er niets van begrepen. Meer exporteren lost helemaal niets op, want de financiele en milieuproblemen blijven gewoon bestaan. De prijzen in het verre buitenland zijn nog lager dan hier. Gewoon de vleestax invoeren de varkenshouderij saneren, net als eerder de kolen en de scheepvaart, is onontkoombaar.
john 27 Oktober 2015
onze concepten moeten niet meer gekoppeld zijn aan de prijs van de bulk. Een eigen notering net zoals de scharreleieren en ook biologisch vlees hebben gekregen is een goed begin.

Hoe de prijs van concept varkens in de been te houden? Dat kan door te werken met certificaten voor een beperkt aantal varkens. Als er meer vraag komt vanuit de markt komt betekent dat ook meer certificaten zijn en de productie opgevoerd kan worden en dat kan andersom net zo.

Daarnaast blijft er de bulkmarkt over, de groep die zich hier op richt zal zich moeten focussen op kwaliteit en daarmee de marges verhogen of op peil houden. (de huidige 25% die altijd geld verdient)

Beide zijn een goed verdienmodel.

Varkenshouders die niet mee kunnen draaien in een concept of kwaliteit willen/kunnen produceren haken vanzelf af en wordt de sector vanzelf vitaal.

Daarom is het voor ieder bedrijf nu keuzes maken. investeren in een concept, kwaliteit of stoppen.
Patrick 27 Oktober 2015
Rosenthal heeft het goed begrepen. Concept denken voor Noord-West Europese markt met onderscheidende producten. Premium bulk voor markten hierbuiten.
Hennie Jansen 28 Oktober 2015
Ja goed stuk van Henk Bleker
Ja goed stuk Henk,alle Ned Exporteurs moeten kunnen leveren aan de ''WEX" wat staat voor Wereldexporteur om zo tot een Hollandvarken te komem. Blij, met ook de zelfde lijn van Mr Rosenthal.
Ja doorgaan alle twee, en houd de wind er maar goed onder.

Groet Hennie Jansen Lemelerveld
tempo 28 Oktober 2015
helaas markt is kapot ,zeker door de hogere kosten in nederland door welzijn,milieu ed zullen wij het zeker niet meer gaan halen.
Tegen bierkar vechten.
Ronald 30 Oktober 2015
Goede analyse van dhr.Rosenthal. Minder varkens in Nederland helpt niet voor een betere prijs. Hoeft ook niet, want wereldwijd stijgt de vraag naar voedsel. Nu aan de slag om deze markten ook te bedienen van het Hollandvarken.
Jan 10 30 Oktober 2015
Ronald schreef:
Goede analyse van dhr.Rosenthal. Minder varkens in Nederland helpt niet voor een betere prijs. Hoeft ook niet, want wereldwijd stijgt de vraag naar voedsel. Nu aan de slag om deze markten ook te bedienen van het Hollandvarken.


droom lekker verder
Antoon Sanders 13 December 2015
Iedereen op de wereld heeft recht op voldoende voedsel. Dat kunnen wij in Nederland (en enkele delen van West-Europa) verantwoord en veilig produceren. We behoren tot de TOP van de wereld. Krimp van de productie in Nederland is absoluut geen oplossing.
Zet de juiste energie in de productieketen in. Dat is niet tussen de producent en de slachterij maar juist daarna. Goede eerlijke marketing en betrouwbare politieke verhoudingen. "Lekker en gezond eten voor iedereen op de hele wereld"

Antoon Sanders
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden